Αστρονομικό ποσό δόθηκε σε δημοπρασία για μια… σπασμένη τσαγιέρα!

Κοινοποίηση:
z3fhqwhc

Ούτε που το φανταζόταν ο άνθρωπος που αγόρασε πριν από χρόνια μια σπασμένα τσαγιέρα για 15 λίρες, πως κάποτε θα την πουλούσε σε δημοπρασία έναντι 575.000 λιρών, δηλαδή 652.000 ευρώ, καθώς ανακαλύφθηκε πως ήταν ένα από τα πρώτα τέτοια σκεύη που είχαν ποτέ φτιαχτεί στην Αμερική.

Την τσαγιέρα, η οποία έχει σπασμένο χερούλι και δεν έχει πια καπάκι, είχε αγοράσει ιδιώτης συλλέκτης σε δημοπρασία του 2016.

Η τσαγιέρα θεωρούνταν κατασκευή του Isleworth, όπου φτιάχνονταν τέτοια αντικείμενα σε εργοστάσιο στο Middlesex μεταξύ 1766 και 1800, αλλά ο αγοραστής είχε αμφιβολίες και δεν ήταν σίγουρος πως επρόκειτο πράγματι για αγγλική πορσελάνη.

Έτσι, παρουσίασε το κομμάτι στην Clare Dunham, ειδικό του οίκου δημοπρασιών Woolley and Wallis στο Salisbury, η οποία αναγνώρισε στον εντυπωσιακό μπλε και λευκό φοίνικα, στο σχέδιο της τσαγιέρας, τη δουλειά του αγγειοπλάστη John Bartlam.

Ο Bartlam είχε φύγει από την Αγγλία γύρω στα 1763 για να στήσει την επιχείρησή του στη Νότια Καρολίνα. Το εμπόριο μεταξύ Αγγλίας και Αμερικής ήταν τότε σε άνθιση, κι εκείνος πίστευε πως θα μπορούσε να γλιτώσει τα έξοδα μεταφοράς κατασκευάζοντας τα έργα του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν το 7ο έργο του, που βγαίνει στην αγορά, και η μοναδική τσαγιέρα δια χειρός Bartlam. Αυτό σημαίνει πως είναι η πρώτη κατασκευασμένη στην Αμερική τσαγιέρα που έχει ποτέ βρεθεί.

Η αρχική τιμή της ήταν 10.000 λίρες και οι ειδικοί εκτιμούσαν πως μπορούσε να φτάσει τις 50.000 λίρες. Τελικά το σφυρί κατοχύρωσε την τιμή των 460.000 λιρών και με τους φόρους κτλ έφτασε στις 575.000 λίρες.

Την τσαγιέρα αγόρασε ο Λονδρέζος ντίλερ Rod Jellicoe, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: