Απόφαση «βόμβα»: Διαγράφουν τα πρόστιμα φοροφυγάδων

Κοινοποίηση:
Forodiafygi

Στην ακύρωση αποφάσεων επιβολής φόρων και προστίμων που έχουν εκδοθεί από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) σε βάρος οικονομικά ισχυρών Ελλήνων φορολογουμένων, για αδήλωτη προσαύξηση περιουσίας κατά την περίοδο 2001-2005 προχωρεί πλέον η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η ΔΕΔ αποδέχεται τις ενδικοφανείς προσφυγές των φορολογουμένων κατά των αποφάσεων του ΚΕΦΟΜΕΠ και διαγράφει τα καταλογισθέντα ποσά, καθώς θεωρεί ότι το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος της περιόδου 2001-2005 έχει παραγραφεί προ πολλού.

Αποφάσεις ΣτΕ

Για τις διαγραφές στις οποίες προχωρεί η ΔΕΔ γίνεται επίκληση δύο αποφάσεων που εκδόθηκαν το 2017 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την πρώτη απόφαση κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι νομοθετικές ρυθμίσεις των ετών 2006-2010, με τις οποίες οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να ελέγξει την ειλικρίνεια δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας ή πέραν της δεκαετίας σε περιπτώσεις διαπίστωσης μετά την πενταετία συμπληρωματικών στοιχείων που αποδεικνύουν απόκρυψη εισοδήματος.

Με τη δεύτερη απόφαση κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι πράξεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης να λαμβάνουν υπόψη τους ως συμπληρωματικά στοιχεία, που παρατείνουν την προθεσμία παραγραφής από 5ετή σε 10ετή, τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Η ΔΕΔ., βασιζόμενη στις αποφάσεις του ΣτΕ και σε σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους της ΑΑΔΕ, ακυρώνει πράξεις οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος και επιβολής προστίμων, τις οποίες εξέδωσε το ΚΕΦΟΜΕΠτα έτη 2016 και 2017 σε βάρος φυσικών προσώπων με μεγάλο πλούτο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: