ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ! Ο ΟΑΕΔ θα δίνει επίδομα ανεργίας και στους απλήρωτους εργαζόμενους

Κοινοποίηση:
ΕΠΙΔΟΜΑ

Δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας θα έχουν πλέον και οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με σημαντική καθυστέρηση από τους εργοδότες τους, χωρίς να έχουν απολυθεί.

Η νέα εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, προβλέπει ότι η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται άμεσα πριν την δικαστική απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί τη χορήγηση επιδόματος ίσο με το επίδομα ανεργίας όταν καθυστερεί η πληρωμή των δεδουλευμένων, που σημαίνει με βάση την εργατική νομοθεσία ότι υπάρχει μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του από τον εργοδότη.

Το δεύτερο θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση με τον εργοδότη στα δικαστήρια. Πρέπει όμως να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση που κοινοποίησε στο εργοδότη του για να ασκήσει αυτό το δικαίωμα και ύστερα από έξι μήνες να φέρει στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ είτε έγγραφα που αποδεικνύουν την εξόφληση της αποζημίωσης απόλυσης, είτε την αγωγή που άσκησε κατά του εργοδότη.

Αν όμως ο εργαζόμενος δεν προσκομίσει μέσα σε ένα εξάμηνο τα έγγραφα αυτά η επιδότηση διακόπτεται και είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει αναδρομικά τα επιδόματα που έχει λάβει.

Επίσης, μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης, πρέπει ο εργαζόμενος να την προσκομίσει στον ΟΑΕΔ, αλλιώς πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο εργοδότης που αν δεν την εκπληρώσει επιβαρύνεται με το ίδιο πρόστιμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: