ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πότε θα διώξει ο Τσίπρας τον Βαρουφάκη απ’ την κυβέρνηση;

Κοινοποίηση:
tsipras-varoufakis

Το αποτέλεσμα του Eurogroup στη Ρίγα μπορεί να… χωριστεί σε δύο μέρη: στην αποτυχία να εξευρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας και στην απομόνωση που βίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μόνο που σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό το χάσμα δεν υπάρχει μόνο ανάμεσα στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, αλλά και με την Αθήνα. Έτσι, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ελλάδα προσπαθούν να τον παρακάμψουν έτσι ώστε να υπάρξει ένα άλμα στις διαπραγματεύσεις.

«Η πολύ κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας υποχρεώνει τις αρχές της Ευρωζώνης να κοιτάξουν πέραν του κ. Βαρουφάκη και να στραφούν στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είχε κάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το Φεβρουάριο, όταν είχε συνομιλήσει απευθείας μαζί του για την τετράμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος», αναφέρουν οι Financial Times.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, κάτι που επιβεβαιώνει και η ελληνική πλευρά, ο κ. Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα από τη Ρίγα, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ένταση μετά το «άγριο» Eurogroup της Παρασκευής. Μια ένδειξη για το πού πηγαίνει το πράγμα, είναι η δήλωση Έλληνα αξιωματούχου που δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο και ότι μετά τη Ρίγα ο κ. Βαρουφάκης περνάει στον πάγκο.

Βαθαίνει το χάσμα

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και της Αθήνας αναφέρουν πως οι διαφορές ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη μεγαλώνουν και έτσι υπάρχει μια συντονισμένη έκκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναλάβει δράση και να διαμορφώσει μια «αθόρυβη» συμφωνία μέχρι τα τέλη του άλλου μήνα. Αυτό θα οδηγήσει σε κάποια εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, πριν από από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Ιούνιο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, επί της ουσίας, η σημερινή αντιπαράθεση με τον κ. Βαρουφάκη είναι, ως επί το πλείστον, σε θέματα διαδικασίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αντιληπτή ασυμφωνία

«Υπάρχει, εδώ, ένα στοιχείο αντιληπτής ασυμφωνίας. Ο Βαρουφάκης δεν κατανοεί πως από πολιτικής άποψης δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι κάθε πράγμα. Άλλοι άνθρωποι το κάνουν αυτό», αναφέρει πηγή από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με άνθρωπο κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, «ο Βαρουφάκης είναι ένα κώλυμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι απίθανο να αποχωρήσει τώρα από τη θέση του. «Ο κατάλληλος χρόνος για να τον αλλάξει ο Τσίπρας θα είναι όταν θα έχει επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο πακέτο διάσωσης».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, σημειώνει και την κόντρα που υπάρχει και με τους δημάρχους μετά την απόφαση του κ. Μάρδα να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των δήμων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: