ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΕ!! Επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτου για οφειλή 501 ευρώ στην Εφορία…

Κοινοποίηση:
4

Για όσους χρωστούν στην εφορία και δε φροντίσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κατασχέσεις ακινήτων επιτρέπονται για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ ανεξάρτητα αν η κατοικία που κατάσχεται είναι η κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη.

Η κατάσχεση είναι το πρώτο στάδιο και συνοδεύεται συνήθως με εγγραφή υποθήκης. Μετά ακολουθεί ο πλειστηριασμός του κατασχεμένου ακινήτου. Σε αυτό το στάδιο, ο οφειλέτης μπορεί να παγώσει τον πλειστηριασμό εάν επικαλεστεί την εγκύκλιο 1055/2010 και αποδείξει ότι το κατασχεθέν ακίνητο αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει ότι η κύρια κατοικία για την οποία ζητεί ο οφειλέτης να παγώσει ο πλειστηριασμός πρέπει να καλύπτει τις στοιχειώδεις στεγαστικές ανάγκες, χωρίς να προβλέπεται ρητώς πώς υπολογίζονται αυτές.

Όσον αφορά στην αξία αυτής της κατοικίας, η εγκύκλιος ορίζει ότι δεν πρέπει να απέχει σημαντικά από τα όρια απαλλαγής πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης (σήμερα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: