Ανατριχιαστικο: Πως ο εφιάλτης αποκαλύπτει τη φρίκη του παραλυτικού ύπνου (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
εφιάλτης

Η παράλυση ύπνου είναι ένας εφιάλτης που βιώνετε ενώ είστε ξύπνιοι, και παραλύετε στο κρεβάτι σας, ενώ κάποιο σκοτεινό στοιχείο παραμονεύει δίπλα σας.


Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Ascher εξερευνά την τρομακτική εμπειρία.
Σε πρώτη φάση δεν μπορείτε να μετακινηθείτε. Αισθάνεστε ότι ξυπνάτε, αλλά τα χέρια τα πόδια το κεφάλι και η γλώσσα έχουν ακινητοποιηθεί. Θέλετε να κλάψετε και να φωνάξετε βοήθεια, αλλά δεν μπορείτε. Το σώμα σας, έχει παραλύσει. Η αναπνοή ο καρδιακό ρυθμό σας αρχίζει να επιταχύνεται,μέχρι να το δείτε: μια σκιώδη φιγούρα στο δωμάτιο, κινείται πιο κοντά. Ένας άνθρωπος ή μια ηλικιωμένη γυναίκα, δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει κάτι απαίσιο-και είστε εκεί, στο κρεβάτι σας, ανήμποροι να κάνετε οτιδήποτε.
Αυτή η φρίκη της πραγματικής ζωής είναι γνωστή ως παράλυση ύπνου: Βρίσκεστε, στα μισά-εγρήγορσης που το σώμα σας ακινητοποιείται, ενώ μπορείτε να συναντήσετε εφιαλτικά οράματα τρόμου. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, επηρεάζει περίπου το 6% του γενικού πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν εξήγηση για το τι συνέβη.

Ήταν όνειρο? Ήταν η πραγματικότητα; Ήταν υπερφυσικό; Θα συμβεί ξανά;
Ο σκηνοθέτης Rodney Ascher , άρχισε να αναζητά και άλλα άτομα που είχαν βιώσει το ίδιο πράγμα. Βρήκε μια κοινότητα που είχε τη δική της άποψη μυθολογίας και φιλοσοφίας για την παράλυση του ύπνου.

Στη νέα ταινία του, The Nightmare, που ακροβατεί μεταξύ ντοκιμαντέρ και ταινίας τρόμου, ο Ascher συμμερίζεται τις ιστορίες εκείνων που είχαν βιώσει παράλυση ύπνου και αγωνίστηκαν να βρούν ποιο ήταν το νόημα από όλο αυτό που έζησαν. Η συνέντευξη με τον Ascher και η δική του εμπειρία παράλυσης ύπνου, παρουσιάζεται με θολές γραμμές μεταξύ πραγματικού και φανταστικού.

** Ποιά ήταν η πρώτη φορά που βιώσατε παράλυση ύπνου;
Rodney Ascher: Η πρώτη φορά ήταν πριν από 15 χρόνια. Ξύπνησα γύρω από τέσσερις το πρωί και δεν μπορούσε να κινηθώ, και να μιλήσω. Πανικοβλήθηκα και ήθελα να καλέσω σε βοήθεια το ζευγάρι συγκατοίκων μου, γιατί είχα παραλύσει. Δεν άκουσα τίποτα, αλλά αισθάνθηκα ότι υπήρχε κάτι έξω από το σπίτι με κοίταζε και ερχόταν προς το μέρος μου.

Κάποια στιγμή αυτή η μαύρη λεπτή σιλουέτα ενός ανθρώπου, με πολύ ευκρινείς άκρες, ήταν στο δωμάτιο και περπατούσε προς το μέρος μου με πολύ αργούς ρυθμούς. Ήμουν απόλυτα τρομοκρατημένος. Δεν ήμουν σίγουρος αν ήταν ένα φάντασμα ή ένας δαίμονας ή κάτι τέτοιο, αλλά ένιωσα το κακό, με κάθε σημασία της λέξης. Ήρθε πολύ κοντά και έγειρε πάνω από το πρόσωπό μου και νομίζω ότι μπήκα σε μια κατάσταση διάσπασης. Με κάποιο τρόπο, αισθάνθηκα ότι ξεκόλλησα από το κρεβάτι σαν μια μύγα από το χαρτί κόλλας. Έκανα πολύ ώρα να χαλαρώσω μετά από αυτό.

Ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν μια υπερφυσική εμπειρία, νόμιζα ότι ήμουν σε κίνδυνο δαιμονικής κατοχής, και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έψαχνα εναλλακτικές εξηγήσεις.
** Πότε πήρες εξηγήσεις;
Τις πρώτες μέρες έψαχνα στο Διαδίκτυο αλλά δεν υπήρχε τίποτα σχετικό που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για έρευνα σε αυτό που είχα βιώσει. Νομίζω ότι φαινόταν ως μια διαταραχή του ύπνου. Ήθελα να ερευνήσω για φαντάσματα και το υπερφυσικό, και αποφάσισα να ξεκινήσω την έρευνα για να δώ αν θα μπορούσα να βρω άλλους ανθρώπους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες, ή κάποια επιστημονική εξηγήση για το τι συνέβαινε.

Έμεινα έκπληκτος όταν είδα ένα πλήθος ανθρώπων που είχαν περάσει την ίδια εμπειρία. Οι λεπτομέρειες των ιστοριών τους, ήταν ακόμα πιο παράξενες και τρομακτικές από τη δική μου, και οι ίδιοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι τους είχε συμβεί. Αυτό ήταν συναρπαστικό για μένα, και βεβαιώθηκα ότι υπήρχε μεγάλο παρασκήνιο πίσω από τη δική μου ιστορία.

** Με τους όρους της επιστήμης, τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια παράλυσης ύπνου;
Οι απλούστερες εξηγήσεις περιπλέκονται αρκετά, αλλά η επικρατέστερη ήταν ότι ήρθα σε κατάσταση REM με λάθος σειρά. Όταν κοιμάστε, μπορείτε να πάτε από το REM 1 και REM 2, και για να ξυπνήσετε πάτε πίσω μέσω REM 2 έως REM 1. Αλλά αν σπάσει από REM 2-το βαθύτερο συνειδησιακό επίπεδο, τότε είστε ακόμα στα μισά του δρόμου των ονείρων. Το σώμα σας ακινητοποιείται κανονικά όταν κοιμάστε, έτσι ώστε να μην ενεργήσει στα όνειρά σας.

Για μένα, το αντίθετο της παράλυσης του ύπνου είναι υπνοβασία. Αν το σώμα σας δεν κλείσει, ενώ είστε σε όνειρα, ίσως να ενεργήσετε, και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά και σας κρατά ακινητοποιημένο μέχρι να ξυπνήσετε, αλλά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό. Εάν είστε ακόμα στα μισά του δρόμου και σε λειτουργία ονείρου, τότε βλέπετε πράγματα, ενώ είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας. Αυτό είναι πάρα πολύ ενοχλητικό.

Αλλά κανένας δεν πήρε απάντηση στην ερώτηση: Γιατί τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι βλέπουν το ίδιο πράγμα; Αν οι άνθρωποι βλέπουν παρόμοια πράγματα στα όνειρα, δεν θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη εξήγηση και κατανόηση του τι σημαίνουν τα όνειρα; Επίσης γιατί οι άνθρωποι βλέπουν αυτό που βλέπουν και γιατί προσπαθούν να βγάλουν νόημα από πράγματα, που δεν έχουν επιστημονική εξήγηση;

** Ποια είναι τα κοινά στοιχεία που βλέπουν οι άνθρωποι;
Η τρισδιάστατη σκιά είναι ίσως η πιο διαδεδομένη. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν ότι έχουν δει κάτι παρόμοιο, με ένα άνθρωπο που φορά καπέλο. Στη συνέχεια, υπάρχει ένας άνθρωπος στα μαύρα που φαίνεται να σχετίζονται με ιστορίες UFO, ή κάποια γυναίκα γερασμένη ή ένα άνθρωπος με Μανδύα.

** Δεδομένου ότι το τμήμα της τρόμο-παράλυσης του ύπνου που παράγεται από το μυαλό, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα είδος κοινωνική μετάδοσης;
** Αν εξοικειωθείτε με το μηχανισμό του ονείρου και της μυθολογίας, θα ήταν πιο πιθανό να το αντιμετωπίσετε;
Το σίγουρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μια αληθινή εμπειρία. Δεν έχω κανένα επιστημονικό δεδομένο, αλλά είναι η εικρατέστερη άποψη.

Αλλά είναι ενδιαφέρον όταν λέτε ότι αυτό είναι κάτι “που παράγεται στο μυαλό σας,” η οποία είναι μια πολύ ορθολογιστική, κοσμική άποψη, και ένας επιστημονικός τρόπος να το δει κανείς. Δεν συμφωνούν βέβαια όλοι έχουν βιώσει την εμπειρία για το αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι . Αυτό είναι πραγματικά ένα από τα ερωτήματα που εξερευνά η ταινία.

Είναι ένα προϊόν του ασυνειδήτου μυαλού; Είναι μια προβολή του εσωτερικού σας κόσμου, ή είστε ευαίσθητοι σε κάτι που συνήθως είναι αόρατο; Δεν ξέρω ποιο είναι πιο τρομακτικό.

** Το όλο πράγμα φαίνεται τρομακτικό, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που είχαν εμπειρία παράλυσης ύπνου, χωρίς να αισθανθούν φόβο;
Όλοι όσοι το βίωσαν προσπαθούν να το ξεπεράσουν. Μερικοί το βλέπουν ως πύλη για πιο διαυγή όνειρα και εξωσωματικές εμπειρίες.

Υπήρξε μια συζήτηση σε απευθείας online σύνδεση που μου άρεσε, όπου ένα άτομο έλεγε,
“Αν απλά χαλαρώσετε, και δεν φοβάσαι τη σκιά ίσως μπορεί να γίνει ο οδηγός σας.” Στη συνέχεια, κάποιος τον διέκοψε και του είπε,
“Είστε με τα καλά σας; Αυτά τα πράγματα είναι δαιμονικές παρουσίες! Μπορείτε να τους καλωσορίσετε στο δωμάτιό σας όπως καλωσορίζετε μια πυρκαγιά στο σπίτι σας.”

Όταν μίλησα με τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την εμπειρία και εμφανίζονται στο ντοκυμανταίρ, είπαν ότι ήταν ευγνώμωνες. Μερικοί πίστευαν ότι ήταν οι μόνοι, που πέρασαν από αυτή την εκφοβιστική εμπειρία, και αισθανόταν πιο ήρεμοι. Δεν ξέρω αν είναι θεραπευτικό, αλλά νομίζω ότι είναι πάντα πολύ παρήγορο να ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι μόνος.

el.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: