Ανίκανοι και επικίνδυνοι: Τα υπέγραψαν όλα και δεν πήραν τίποτε!

Κοινοποίηση:
tsipras-kammenos1-696x441

Τρεις εβδομάδες αγωνίας για να κλείσει την αξιολόγηση, να αποφύγει επικίνδυνες περιπέτειες και (ενδεχομένως) να αποσπάσει μια διατύπωση για το χρέος έχει μπροστά της η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup η οποία διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες.

Όλες οι πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου ελπίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις 25 δράσεις που εκκρεμούν και κυρίως ότι το Βερολίνο και ΔΝΤ θα τα βρουν για το χρέος. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι ξέκοψαν και το έκτακτο Eurogroup που θα μπορούσε να γίνει πριν από το προγραμματισμένο (15 Ιουνίου) ώστε να κινηθούν πιο γρήγορα τα πράγματα.

Εχθές, αντί για την εκδοχή του «too good to be true» που ανέφερε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, δηλαδή μια λύση για το χρέος που θα… παραήταν καλή για να είναι αληθινή, οι περισσότεροι έτριβαν τα μάτια τους με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν απέσπασε ούτε τη σφραγίδα του Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παρά την ψήφιση του βαρύτατου πακέτου των μέτρων από τη Βουλή.

Ανάμεσά τους ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μπαίνοντας στη συνεδρίαση ανέφερε ότι αναμένει «συμφωνία αλλά όχι… τη συμφωνία», εννοώντας αξιολόγηση αλλά όχι ακόμη χρέος, και στο τέλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι απομένουν βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και για την ολοκλήρωση του review, ρίχνοντας παράλληλα έμμεσες βολές στο ΔΝΤ για την άρνησή του να συμβιβαστεί για το χρέος.

Το μόνο «χειροπιαστό» αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης, το οποίο επιβεβαίωσαν τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν η δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από το 2018 ως το 2022. Aπό την άλλη πλευρά το γεγονός ότι δεν δρομολογήθηκε ούτε η εκταμίευση της δόσης, έστω κατά τμήματα, απειλεί να ξυπνήσει άλλον έναν καλοκαιρινό εφιάλτη καθώς τον Ιούλιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει χρέος πάνω από 7 δισ. ευρώ.

«Yπάρχει μία διάχυτη πίστη ότι το σκέλος που έχει να κάνει με το πακέτο των μέτρων πολιτικής έχει προχωρήσει παρά πολύ και ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Όλες οι πλευρές και όλοι οι θεσμοί επαίνεσαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και επομένως κανένας δεν περιμένει να υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος για το θέμα της αξιολόγησης. Αναφερόμενος στην κουβέντα που έγινε για το χρέος σχολίασε τα εξής: «‘Ολες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν λίγο και νομίζω -όλοι το καταλάβατε από τον τόνο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης – ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΙΠΟΤΕ .ΤΑ ΑΡΧ@@@@ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΞΕΦΤΗΛΕΣ

  2. Τρώει ξύλο από παντού. Πάει για ηρωική έξοδο;

    Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 12:28
    Τρώει ξύλο από παντού. Πάει για ηρωική έξοδο;
    Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για την ελάφρυνση του χρέους έχουν πέσει στο κενό

    και οι δανειστές ζητούν μνημόνια για πολλές γενιές!

    Ραγδαίες εξελίξεις ενδέχεται να φέρει το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Επόμενη ημερομηνία ορόσημο αποτελεί η συνεδρίαση του Euro Working Group στις 8 Ιουνίου όπου εκεί θα φανεί αν η Αθήνα θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη λύση από αυτή που απέρριψε την Δευτέρα και έφερε τη σφραγίδα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να έχει επαφές με ηγέτες χωρών, σκοπεύοντας να τους πείσει για τη λήψη απόφασης ελάφρυνσης του χρέους της χώρας.

    Τα πολιτικά κόμματα βλέπουν τις δηλώσεις Τσίπρα για μείωση χρέους ως όνειρο θερινής νυκτός και φαίνεται ότι ο Τσίπρας θα αργήσει ή δεν θα προλάβει… να φορέσει γραβάτα.

    Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Reuters, σε έγγραφο κόλαφο του ESM, έδειξε πώς δεν είναι μόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αυτός ο οποίος θέλει την Ελλάδα αλυσοδεμένη για τα επόμενα πολλά χρόνια, αλλά και οι Ευρωπαίοι. Η συμπαιγνία Σόιμπλε και Τόμσεν δεν αφήνει καμία χαραμάδα αισιοδοξίας. Κοινώς ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται σφαλιάρες από τους πάντες και ίσως, η μόνη διέξοδος του είναι οι εκλογές.

    Σύμφωνα με το protothema, στο εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που αποκάλυψε το Reuters και το οποίο δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του άκαρπου Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, αναφέρονται:

    Στο έγγραφο εξετάζονται τρία σενάρια, τα οποία έχουν μία κοινή συνισταμένη: ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα… διαρκές Μνημόνιο (σ.σ. κάτι σαν τα «perpetual bonds» του Γιάνη Βαρουφάκη, που δεν αποκλείεται να… ενέπνευσαν τους δανειστές) δίχως εξασφαλισμένη χαμηλότοκη χρηματοδότηση και δίχως εξασφαλισμένη ελάφρυνση χρέους!

    Πιο αναλυτικά, βάσει του σεναρίου «Α», η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους εάν κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% ή και υψηλότερο έως το 2032 και πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% έως το 2038!

    Την ίδια ώρα, και η ΕΚΤ μοιάζει να συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση, καθώς υποστηρίζει ότι είναι ένας επιτεύξιμος στόχος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Φινλανδία, η οποία πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% για 11 συνεχή χρόνια, από το 1998 έως το 2008 και τη Δανία που πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,3% για διάστημα 26 ετών, από το 1983 έως και το 2008.

    Ταυτόχρονα, όμως, στο σενάριο «Α» προστίθεται ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μία ελάφρυνση χρέους βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη τον Μάιο του 2016. Κατόπιν, όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, αυτό να μειωθεί στο 2% έως το 2025 και να διατηρηθεί στο 1,5% έως και το 2048, δηλαδή να φθάσει κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2023-2060.

    Αναφορικά με το χρέος τονίζεται ότι η μέγιστη ελάφρυνση που μπορεί να τεθεί υπό εξέταση είναι η παράταση του μέσου χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 17,5 έτη, δηλαδή το τελευταίο δάνειο να πληρωθεί το 2080. Επίσης ο Μηχανισμός μπορεί να μειώσει τις αποπληρωμές δανείων στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ έως το 2050 και να θέσει όριο στο επιτόκιο των δανείων στο 1% έως το 2050.

    Οποιαδήποτε πληρωμή των δανειακών τόκων άνω του 1% θα μετατεθεί για το 2050. Επιπρόσθετα, ο Μηχανισμός μπορεί να αγοράσει τα δάνεια 13 δισ. ευρώ που έχει δώσει το ΔΝΤ στη χώρα, τα οποία, ούτως ή άλλως έχουν υψηλότερο επιτόκιο από αυτό της ευρωζώνης.

    Σημειώνεται ότι το σενάριο «Α» εκτιμά ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας -για το εξεταζόμενο διάστημα- θα φθάσει στο 1,3%. Φυσικά, όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ θεωρεί ότι τόσο οι στόχοι για την ανάπτυξη όσο και για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι επιτεύξιμοι.

    Υπάρχει, όμως, και το σενάριο «Β», το οποίο μάλιστα στηρίζεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έως το 2023 και μετά από πέντε χρόνια στο 3,5%. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ελληνικού χρέους 226% του ΑΕΠ το 2060.

    Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ξεπεράσουν το όριο του 15%, φθάνοντας στο 50% του ΑΕΠ το 2060.

    Εφόσον ισχύσουν τα παραπάνω, προκειμένου, όμως, το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, η ευρωζώνη θα πρέπει να προσφέρει στην Ελλάδα καλύτερα μέτρα ελάφρυνσης από αυτά που περιγράφονται στη συμφωνία του Μαΐου 2016.

    Στο σενάριο «Γ» -το οποίο ουσιαστικά αποτελεί έναν συνδυασμό των δύο άλλων σεναρίων- υπολογίζεται ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 1,25%, το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% έως το 2022 και θα υποχωρήσει σταδιακά κατά μέσο όρο στο 1,8% την περίοδο 2023-2060 (και όχι στο 2,2% όπως είναι στα άλλα σενάρια).

    Σε αυτήν την περίπτωση, το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατά 15 χρόνια, με το τελευταίο δάνειο να αποπληρώνεται το 2080, το ανώτατο όριο του επιτοκίου να φθάσει στο 1% έως το 2050 και να υπάρξει ένα όριο απόσβεσης στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

  3. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΝ ΞΑΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΦΟΡΑΕΙ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΥΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠ.ΑΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΤΗΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΙΩΔΟΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΑΖΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΑΖΝΙΚΟΦ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΠΟΥΣΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΙΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΕΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΕ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΑΠΟ Ι-1 ΕΩΣ Ι-4 ΑΠΟ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΝ ΘΕΛΙΜΑΤΑΤΖΙΔΕΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΜΕΝΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΠΑΠΑΤΖΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ 2 ΑΡΧΙΠΑΠΑΤΖΙΔΕΣ ΤΟΝ ΓΑΠ <> ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ<> ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ

  4. ΘΑΥΜΑΣΕ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΣ ΝΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ.ΨΟΦΟ ΑΛΗΤΕΣ

  5. ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ;ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΘΕΣΗ.ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ!!!!!

  6. ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ . ΦΙΛΟΙ ΑΔΕΛΦΙΚΟΙ ΕΓΙΝΑΝ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΤΕΡ ΜΠΟΥΛΗΣ . ΝΑΙ ΡΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 151 ΔΟΚΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ . ΖΗΤΩ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ Κ@ΛΟΥ .ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΗΛ. ΤΟΝ ΚΟΥΡ@Δ@ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ . ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ,

  7. ΜΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΨΕΥΤΕΣ ; ΑΦΟΥ ΠΗΡΑΝ FROM THE THREE THE LONGER ! ! ! ΕΣΚΙΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ,ΟΠΩΣ ΕΣΚΙΣΑΝ ……..ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ! ! ! ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΜΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΑΜΑΣΤΑ,ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΣΤΑ……..ΤΕΣΣΕΡΑ ! ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ,Ο ΣΤΟΛΟΦΟΡΕΜΕΝΟΣ ! ! !

Comments are closed.