“Ανάσα” για τους εγγυητές “κόκκινων” στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων…

Κοινοποίηση:
4

Επέκταση της προστασίας των εγγυητών και στα “κόκκινα” δάνεια φυσικών προσώπων, επίκειται με τις αλλαγές που πρόκειται να ψηφιστούν στον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευθύνη του εγγυητή πρόκειται να περιοριστεί στην ευθύνη του πρωτοφειλέτη, πράγμα που σημαίνει ότι η ευνοϊκή ρύθμιση και το “κούρεμα” της οφειλής που θα λαμβάνει ο τελευταίος, θα αφορά αυτόματα και τον εγγυητή.

Χιλιάδες εγγυητές κόκκινων δανείων βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ασφυκτική πίεση. Έχοντας εγγυηθεί συχνά σε περισσότερα από ένα δάνεια (σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών οι συμβολαιογράφοι διαπιστώνουν περιπτώσεις όπου ο ίδιος εγγυητής έχει εγγυηθεί για 6 – 7 δάνεια) και αποδεχόμενοι την ευθύνη της εγγύησης βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τον δανειολήπτη. Και αυτό διότι μπορεί ο δανειολήπτης να εξασφαλίζει ευνοϊκή ρύθμιση της οφειλής του με μερικό “κούρεμα”, όμως ο εγγυητής συνεχίζει να ευθύνεται για την οφειλή στο ακέραιο.

Πλέον, με τις αλλαγές που πρόκειται να ψηφιστούν στο νόμο Κατσέλη, η ευθύνη του εγγυητή θα περιορίζεται στην ευθύνη του δανειολήπτη για το χρέος.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: