ΑΛΗΤΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ τον ΚΟΣΜΟ! ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ να είστε όλοι σας! ΔΕΙΤΕ! Χτισμένη πάνω σε μπαζωμένα ρέματα η Μάνδρα! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
f1

Μια πόλη χτισμένη σε μπαζωμένα ρέματα. Εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστά τα δύο μεγάλα ρέματα-απειλές στην περιοχή, αλλά τα έργα διευθέτησής τους θα γίνονταν του… χρόνου.

Όπως αναφέρει καθημερινή εφημερίδα, το μεγάλο ρέμα «Σούρες» και το μικρότερο της «Αγίας Αικατερίνης» είναι οι δύο παγίδες θανάτου που η Μάνδρα θρηνεί σήμερα 15 νεκρούς, με την πόλη να σκεπάζεται από τόνους λάσπης και νερών. Μετά από χρόνια προσπαθειών και εξαγγελιών εγκρίθηκε τελικά το 2016 η μελέτη για τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων, που όμως έμεινε στα χαρτιά, καθώς η φύση πρόλαβε και έδειξε τη δύναμή της.

Το μεγάλο ρέμα που διαπερνά τη Μάνδρα, οι «Σούρες», έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση, με δεκάδες τετραγωνικά μέτρα του χειμάρρου να έχουν χτιστεί είτε με νόμιμα είτε με αυθαίρετα κτίσματα, η κοίτη να έχει μειωθεί δεκάδες μέτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του ρέματος έχει υπογειοποιηθεί και περνά μέσα από μικρούς αγωγούς. Ο μεγαλύτερος «καταπατητής» του ρέματος είναι ο ίδιος ο Δήμος, ο οποίος έχει χτίσει ένα εργοτάξιο για τα απορριμματοφόρα. « Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Η πόλη πνίγηκε από την απόλυτα φυσική υπερχείλιση των ρεμάτων της. Κυρίως το ρέμα ‘‘Σκούρες’’ έχει δεχτεί τεράστια στένωση στην κοίτη της, το μισό είναι υπόγειο και περνά μέσα σε πολύ μικρούς αγωγούς και δεκάδες χρίσματα έχουν χτιστεί πάνω του. Η περιοχή δεν έχει καμία υδατοπερατότητα, ό,τι πέφτει αθροίζεται. Την ίδια στιγμή το περιβάλλον είναι γυμνό, δεν υπάρχει τίποτα να το συγκρατήσει», λέει Δημήτριος Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ.

Το δεύτερο ρέμα, αυτό της «Αγίας Αικατερίνης», αν και μικρότερο, αποδείχτηκε και το πιο θανατηφόρο. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Η φυσική συνέχεια του ποταμού είναι η κεντρική οδός Κοροπούλη, η οποία όμως έχει διακοπεί υπόγεια λόγω αστοχίας της ΕΥΔΑΠ. Με αποτέλεσμα ο χείμαρρος όταν υπερχειλίζει να «αναζητά» τη φυσική του κοίτη, πνίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

f2

Η πρόταση και η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριάσιου, εδώ και δεκαετίες είναι κλεισμένη γραφεία των δήμων και της Περιφέρειας. «Η δόµηση, νόµιµη και αυθαίρετη, στις πεδινές κυρίως κοίτες των ρεµάτων διαµόρφωσε µια κατάσταση, η οποία, για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων μέσα στη κοίτη των ρεµάτων δεν μπορεί πλέον να αντιµετωπιστεί χωρίς σηµαντικές απαλλοτριώσεις σε ορισµένες δε περιπτώσεις και κατεδαφίσεις (π.χ. Σούρες στην περιοχή Μάνδρας).

Πέραν των ανωτέρω, σε υπό έγκριση επεκτάσεις ρυµοτοµικών σχεδίων τµήµατα ρεµάτων έχουν χαρακτηριστεί χώροι πρασίνου ή κοινωφελείς χωρίς να καλύπτονται από μελέτες οριοθέτησης. Σε ορισµένες δε περιπτώσεις σε εγκεκριµένα Ρυµοτοµικά ∆ιαγράµµατα, τµήµατα των ρεµάτων έχουν μετατραπεί σε οικοδοµικά τετράγωνα, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να υλοποιηθούν», τονίζουν οι πολιτικοί μηχανικοί Ιωάννης Πέππας και Ιωάννης Καραβοκύρης, με τη μελέτη του πρώτου να εγκρίνεται και από την Περιφέρεια Αττικής.

«Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια προειδοποιούσαμε το Δήμο για τις δύο αυτές διευθετήσεις. Η μελέτη που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια προσπαθεί να διορθώσει αυτές τις αστοχίες. Να γίνουν οι αναγκαίες διαπλατύνσεις και να φύγουν οι αυθαίρετες κατασκευές. Δεν είναι δυνατό για ένα τόσο μεγάλο ρέμα να υπάρχουν διατομές 0,80 εκ. Τι να νερό να μαζέψουν τόσο μικροί σωλήνες», λέει  ο κ Πέππας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΩΞΗ [ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΩΝ ΚΛΠ.] ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΤΈΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΥΘΕΙ, ΚΑΙ Η ΠΟΙΝΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!…ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΛΩΣΟΥΝ, [ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΞΥΛΩΣΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ!], ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ…

  2. Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει η ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΙΑ. Ο ένας τα λάθη τα ρίχνει στον άλλον κ.ο.κ. Οι διάφορες κυβερνήσεις το μόνο που κοίταξαν ήταν το πόσα θα παίρνουν, τι μισθούς και πόσες φοροαπαλλαγές θα έχουν. ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ ΑΛ-ΛΟ. Στα παπάρια τους ο λαός. Ή λαουτζίκος όπως τον αποκαλούν.

  3. Πέππα! Lupa della steppa!!!. Τι ωραία! πόσα καντάρια ευφυίας χρειάζονται για να καταλάβει κανείς ότι δεν χτίζουμε μέσα στα ρέματα ούτε τα μπαζώνουμε. Η ροή του νερού που έχει χαραχτεί στο έδαφος δεν αλλάζει. Υπάρχουν δύο λύσεις: ή χτίζεις αλλού (το σοφότερο) ή διαμορφώνεις την πορεία του ύδατος με έργα εκτροπής ή αποχετευτικά που είναι πολυδάπανα, προϋποθέτουν σοβαρό σχεδιασμό (στην Ελλάδα των νεοελληνάκων που δεν μπορούν να μοιράσουν μια χούφτα καλαμπόκι σε δύο κότες) και βέβαια παρά την όποια φιλότιμη προσπάθεια παραμένουν αμφιβόλου αποτελέσματος. Τα υπόλοιπα είναι μαλακίες. Κόφτε το παραμυθάκι της συμφοράς και του ξαφνικού για καθυστερημένους γιατί προκαλεί εμετό. Τέτοια συμβάντα θα γίνουν ξανά και ξανά και ξανά….και στο ίδιο μέρος αλλά και σε άλλα μέρη όπου έχουν γίνει πολεοδομικές μαλακίες. Παιδία δεν είναι είδηση! Είναι μαγνητοσκόπηση. Ξέρεις ότι θα γίνει, δεν ξέρεις πότε;!

Comments are closed.