Αλβανή ρήμαξε τον πολύτιμο θησαυρό του δρυμού Φλώρινας, ξεριζώνοντας… 43 κιλά!

Κοινοποίηση:
tsai (1)

Ξερίζωσε περισσότερα από 43 κιλά ενός από τους πλέον πολύτιμους θησαυρούς του εθνικού δρυμού Φλώρινας μια 52χρονη από την Αλβανία, η οποία συνελήφθη επί τω έργω από τους αστυνομικούς της περιοχής.

Η συλληφθείσα, πέρα από την τεράστια ποσότητα τσαγιού του βουνού (σιδερίτη) που μάζεψε και καταπάτησε τη δασική νομοθεσία, που επιτρέπει στο κάθε άτομο να συλλέγει δύο κιλά συνολικά ετησίως, εισήλθε και παράνομα στη χώρα.

Σε περιπολίες που κάνει η αστυνομία της Φλώρινας σε δασικές περιοχές για να εντοπίσει παράνομες καλλιέργειες ναρκωτικών, βρίσκει κατά καιρούς Αλβανούς, που περνούν παράνομα τα σύνορα, να μαζεύουν τεράστιες ποσότητες τσαγιού του βουνού και άλλα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Ειδικά στην περιοχή των Πρεσπών Φλώρινας μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από δέκα Αλβανοί και κατασχέθηκαν εκατοντάδες κιλά τσαγιού. Ακόμη, κατασχέσεις έγιναν και στην περιοχή του Γράμμου, πάλι κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου κυρίως συλλέγουν άγρια τριαντάφυλλα και κράταιγο.
tsai
Ωστόσο, η ελεύθερη συγκομιδή των παραπάνω φυτών έχει συγκεκριμένους περιορισμούς, δηλαδή μισό κιλό ανά άτομο τη μέρα και έως και δύο κιλά συνολικά το χρόνο. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι την πλούσια χλωρίδα των δασικών περιοχών της Φλώρινας, δεν είναι λίγοι αυτοί, κυρίως Αλβανοί, που περνούν παράνομα τα σύνορα για αυτόν το λόγο, και ξεριζώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες των φυτών, πολλές φορές απρόσεκτα, καταστρέφοντας έτσι τη βλάστηση. Μάλιστα, όχι απλώς αφαιρούν ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη, αλλά επιδίδονται και σε παράνομο εμπόριο, αφού προωθούν τα φυτά σε αγορές της χώρας τους.

Για τις διωκτικές αρχές το ζήτημα της παράνομης συλλογής αρωματικών φυτών και βοτάνων έχει αναχθεί σε πρώτιστης προτεραιότητας, επειδή από τη μία καταστρέφεται η χλωρίδα και εξαφανίζονται σπάνια είδη φυτών, ενώ από την άλλη αυτοί που τα συγκεντρώνουν τα εμπορεύονται. Ενδεικτικό είναι ότι η Αλβανία κατέχει ποσοστό 5% σε όλη την Ευρώπη στις εξαγωγές τέτοιων φυτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Πεταμα σε ενα γκρεμο κ πεστε οτι γλιστρισε κ επεσε.απλα πραγματα

Comments are closed.