Αιματοκύλισμα στη Βρετανία: Αυτός ήταν ο μακελάρης που έσπειρε τον θάνατο στο Μάντσεστερ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
φωτο

Σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 60 το βράδυ της Δευτέρας μετά από συναυλία στο Μάντσεστερ. Ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης ταυτοποιήθηκε ως ο Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, κάτοικος του Μάντσεστερ, λιβυκής καταγωγής.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 22χρονου αφού αξιωματούχοι στις ΗΠΑ άφησαν να διαρρεύσει στους δημοσιογράφους η πληροφορία, αντίθετα με την επιθυμία της βρετανικής αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ήταν γεννημένος στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Αφού πέρασε μερικά χρόνια στο Λονδίνο, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ όπου ο πατέρας καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.

ΣΑΛΜΑΝ ΑΜΠΕΝΤΙ

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο.

Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης.

Είχε μια αδελφή και δύο αδελφούς. Οι γονείς του θεωρείται ότι έχουν επιστρέψει στη Λιβύη και για ένα μικρό διάστημα είχε πάει και ο ίδιος εκεί, ενώ προτού επιστρέψει στη Βρετανία ενδεχομένως να είχε περάσει και από τη Συρία.

Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν αποτελούσε στόχο έρευνας σε εξέλιξη, ούτε εθεωρείτο ότι συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο. Χαρακτηριζόταν μάλλον ως ένας περιθωριακός τύπος όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Γουεστμίνστερ, ο Χαλίντ Μασούντ.

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διακριβώσουν αν έδρασε μόνος του ή ανήκε σε ένα ευρύτερο δίκτυο. Πάντως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Ακόμη και πριν ταυτοποιηθεί ο Αμπέντι, πολλά μέλη της λιβυκής κοινότητας του νότιου Μάντσεστερ αναρωτιούνταν αν ο καμικάζι ανήκε στις τάξεις τους: ίσως να ήταν ένας από τους νέους που είχαν πολεμήσει στη Λιβύη στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στον τόπο τους οργισμένοι και ψυχικά τραυματισμένοι.

Κανένας τους όμως δεν υποψιαζόταν ότι ο Αμπέντι, ο οποίος περιγράφεται ως λίγο απόμακρος, πιστός και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, θα γινόταν δολοφόνος παιδιών.

«Ο Σαλμάν; Εκπλήσσομαι», είπε ένα μέλος της λιβυκής κοινότητας του Μάντσεστερ στην Guardian. «Ήταν τόσο ήσυχο παιδί, πάντα μου έδειχνε σεβασμό. Ο αδελφός του, ο Ισμαήλ, είναι πολύ ανοιχτός χαρακτήρας αλλά ο Σαλμάν ήταν πολύ ήσυχος…Ο (πατέρας του) Αμπού Ισμαήλ θα στενοχωρηθεί υπερβολικά. Ήταν πάντα τόσο αντίθετος με την τζιχαντιστική ιδεολογία και αυτός ο Isis δεν είναι καν τζιχάντ, είναι εγκληματίες. Η οικογένεια θα είναι συντετριμμένη».

Ωστόσο, κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη για τον Αμπέντι. Ο Μοχάμεντ Σαΐντ, υψηλόβαθμο πρόσωπο στο Τέμενος Ντίντσμπερι και Ισλαμικό Κέντρο, είπε ότι ο Σαλμάν τον είχε κοιτάξει «με μίσος» έπειτα από μια ομιλία του στην οποία καταφερόταν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία της Λιβύης.

Ο Σαΐντ λέει ότι είχε κάνει ένα παθιασμένο κήρυγμα κατά της τρομοκρατίας και της ιερότητας της ζωής το 2015 και ότι 2.000 μέλη του τεμένους ήταν με το πλευρό του και λίγοι ήταν εναντίον του, ενώ κάποιοι είχαν συγκεντρώσει και υπογραφές επικρίνοντάς τον.

Κάποιοι γείτονες περιγράφουν ότι ο Σαλμάν, ο οποίος φορούσε ισλαμική ενδυμασία, δεν ήταν πάντα ήσυχος και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους. Ενας από αυτούς θυμάται ότι όταν κάποια φορά του έκανε παρατήρηση γιατί στάθμευσε το αυτοκίνητό του με τρόπο ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να βγουν από το πάρκινγκ τους, εκείνος του έκανε μια άσεμνη χειρονομία.

Υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Σαλμάν έψελνε ισλαμικούς στίχους δυνατά καθώς περπατούσε, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα χωρίς να είναι σαφές πότε ακριβώς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: