Έρευνα: κοιμάστε λίγο; Η έλλειψη ύπνου… παχαίνει!

Κοινοποίηση:
sleep

Παχαίνουμε γιατί δεν κοιμόμαστε καλά; Ναι κι όμως! Οι διαταραχές του ύπνου είναι ικανές να προκαλέσουν αλλαγές στην όρεξη, το μεταβολισμό, τη σωματική δραστηριότητα, προκαλώντας, πολλές φορές, μέχρι και διαταραχές στις διατροφικές μας συνήθειες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο Christian Benedict, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι μελέτες μας δείχνουν ότι η απώλεια ύπνου ευνοεί την αύξηση του σωματικού βάρους στους ανθρώπους» και συμπληρώνει «είναι συνεπώς δίκαιο να πούμε ότι ένας καλύτερος ύπνος θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη πρόταση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για μελλοντική απόκτηση βάρους».

Τα δύο τρίτα των ανθρώπων στην Ευρώπη θεωρούνται υπέρβαροι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενώ το ένα τέταρτο από αυτούς, υπολογίζεται ότι είναι παχύσαρκοι και κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο.

Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και η κακή διατροφή συμβάλουν σημαντικά στην απόκτηση βάρους. Αυτό που, ίσως, λίγοι γνωρίζαμε είναι ότι και ο ύπνος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή μας σωματική υγεία.

Ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα εξέτασαν 14 μαθητές και μελέτησαν τις ώρες που κοιμούνται και το κατά πόσο αυτό επηρεάζει το σωματικό τους βάρος, παρατηρώντας, την ποσότητα σακχάρου στο αίμα τους και το ρυθμό του μεταβολισμού τους.

Τα αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά!

Ακόμα και μία νύχτα χαμένου ύπνου, όπως διαπιστώθηκε, ήταν ικανή να επιβραδύνει το μεταβολισμό ενός ατόμου την επόμενη μέρα, μειώνοντας την αναπνοή του και την πέψη του κατά 5% έως 20%.

Ακόμη, οι μαθητές που είχαν λιγότερες ώρες ύπνου, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και υψηλότερα ποσοστά ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη όπως η γκρελίνη αλλά και ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: