Έρευνα από επιστήμονες! Ο διαβήτης συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη

Κοινοποίηση:
global-war

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη συνδέεται για πρώτη φορά με την πάθηση του διαβήτη από Ολλανδούς επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Leiden.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην online έκδοση του περιοδικού «BMJ Open Diabetes Research & Care», υποστηρίζει ότι κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1ο C μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση 100.000 νέων περιστατικών διαβήτη τύπου 2 μόνο στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για την υγεία ανθρώπων από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Γκουάμ, Πουέρτο Ρίκο και Παρθένων Νήσων, την περίοδο 1996-2009.

Αν και δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με διαγνώσεις διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε θερμές περιοχές εμφάνιζαν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Παρότι η νέα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει την άμεση σχέση της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της εμφάνισης διαβήτη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξήγηση κρύβεται στη δράση του καφέ λίπους.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος λίπους, που ευνοεί την απώλεια βάρους και βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, το οποίο ενεργοποιείται στο κρύο περιβάλλον.

Κατά συνέπεια, η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος λειτουργεί ανασταλτικά για την ενεργοποίησή του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Η μελέτη έδειξε ότι, καθώς η εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, όλο και περισσότερα άτομα εκδηλώνουν διαβήτη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Lisanne Blauw.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 415 εκατομμύρια κρούσματα σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, όπως καταγράφηκαν το 2015, αναμένεται να φτάσουν τα 642 εκατομμύρια ως το 2040, αύξηση που ξεπερνά το 50%!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: