Έξι χρόνια φυλακή σε γυναικολόγο που ξέχασε το κεφάλι εμβρύου στην κοιλιά εγκύου

Κοινοποίηση:
ginaikologos-630x400

Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα,

σε διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και σε απομάκρυνση από την εργασία του για ένα έτος, καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, γυναικολόγος ιατρός, σε νοσοκομείο ακριτικού νησιού, που κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για έκθεση από την οποία προκλήθηκε βαριά βλάβη στην υγεία νοσηλευόμενης και για παράβαση καθήκοντος, που φέρεται ότι τελέστηκε στην Κάλυμνο κατά το χρονικό διάστημα από 30-6-2009 έως 6-7-2009.

Την ενοχή του κατηγορούμενου πρότεινε στην αγόρευσή της στο δικαστήριο και η Εισαγγελέας της έδρας.

Μια γυναίκα από την Κάλυμνο, σε ηλικία 32 ετών, είχε καταγγείλει ότι τελέστηκαν σε βάρος της τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σωματικής βλάβης, αφού αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης της μήτρας από μικρή ηλικία, αλλά και γλίτωσε το θάνατο από σηψαιμία, καθώς ο καταγγελλόμενος προχώρησε σε έκτρωση λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε το έμβρυο που κυοφορούσε, τεμάχισε αυτό κατά την καισαρική επέμβαση που πραγματοποίησε και αμέλησε να αφαιρέσει το κεφάλι του από την κοιλιακή της χώρα.

Φέρεται μάλιστα να προχώρησε σε επέμβαση, παραλείποντας να ακολουθήσει οδηγίες εξειδικευμένου συναδέλφου του νοσοκομείου της Αττικής.

Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική» της Ρόδου, από τις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η γυναίκα διαπιστώθηκε ότι το έμβρυο έπασχε από σύνδρομο και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η πραγματοποίηση άμβλωσης από τον καταγγελλόμενο ιατρό με χειρουργική επέμβαση, παρότι άλλος συνάδελφος του ζήτησε η διαδικασία να γίνει με τη λήψη σχετικής φαρμακευτικής αγωγής επειδή βρισκόταν στον 4ο μήνα της κύησης.

Η γυναίκα υποβλήθηκε συγκεκριμένα σε δύο εγχειρήσεις από τον ιατρό, ο οποίος, όπως καταγγέλθηκε, δεν την ενημέρωσε ότι κατά την τεμάχιση του εμβρύου είχε ξεχαστεί το κεφάλι του στο σώμα της.

Κατά την τρίτη εγχείρηση που διενεργήθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής αφαιρέθηκε το κεφάλι του εμβρύου και η μήτρα της γυναίκας, που γλίτωσε τα χειρότερα κινδυνεύοντας να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες από σηψαιμία.

Η πολιτικώς ενάγουσα καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου περιέγραψε την απίστευτη περιπέτεια που έζησε κατα τη διάρκεια της νοσηλείας της και των χειρουργικών επεμβάσεων της στην Κω.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης φέρονται να αναγνωρίζουν ότι υπήρξε επιπλοκή αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν την εξέθεσε σε κίνδυνο αλλά την συνέδραμε όπως μπορούσε καθώς το κεφάλι του εμβρύου είχε κολλήσει σε σημείο κοντά στα νεφρά της που καλύπτεται από αγγεία και η αφαίρεση του στο ακριτικό νοσοκομείο ήταν ανέφικτη διότι δεν υπήρχε αγγειολόγος.

Σημειώνεται ότι εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η γυναίκα, που εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην παθολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου, συνάδελφος της νοσηλεύτρια είχε δείξει στον σύζυγο της, που απεβίωσε πρόσφατα συνέπεια καρκίνου, ένα τενεκεδάκι στο οποίο υποτίθεται είχε βάλει το κεφάλι του εμβρύου το οποίο όμως δεν είχε αφαιρεθεί.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχε απασχολήσει και εκπομπή του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με αποτέλεσμα να προκληθεί δημόσια παρέμβαση της πρώην Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που είχε απαιτήσει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Σε πόρισμα ελέγχου που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας καταλογίστηκαν βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες στον ιατρό.

Οι επιθεωρητές κ.κ. Αρ. Μπογδάνης και Χρ. Κυριαζής στο αριθμ. Πρωτ. ΕΜΠ.154/10 πολυσέλιδο πόρισμα «κόλαφος» που εξέδωσαν ισχυρίζονται ότι ο ιατρός είναι…. «επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία» ενώ θεωρούν ότι οι ιατρικές του γνώσεις δεν είναι επαρκείς.

Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου είχε διαπιστώσει την τρώση της μήτρας της γυναίκας, είχε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης ενώ ενημέρωσε προφορικά τον σύζυγο ότι είχε μείνει στο εσωτερικό της μήτρας το κεφάλι του εμβρύου.

Ζήτησε την άδεια του να προχωρήσει σε τομή για την αφαίρεση των υπολειμμάτων της άμβλωσης την οποία έλαβε, προέβη σε αποκατάσταση ενώ τόνισε ότι δεν γνώριζε τίποτε για το ότι μια νοσηλεύτρια είχε δείξει κάποιο μόρφωμα στον σύζυγο για να τον ενημερώσει ότι είχε αφαιρεθεί το κεφάλι.

Η κλινική εικόνα της γυναίκας ήταν καλή αρχικώς και επιδεινώθηκε στην πορεία με αποτέλεσμα μετά από υπέρηχο καθώς δεν μπορούσε να γίνει αξονική τομογραφία διότι ο αρμόδιος ιατρός απουσίαζε σε άδεια, να αποφασιστεί η διενέργεια νέου χειρουργείου για την απομάκρυνση ενός μορφώματος.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου χειρουργείου παρουσία και άλλου χειρούργου βρέθηκε μόνο ένα αιμάτωμα που δεν δικαιολογούσε την επιδείνωση της υγείας της γυναίκας ενώ δεν είχε εντοπιστεί το κεφάλι του εμβρύου που βρισκόταν σε σημείο που δεν φαινόταν.

Μετά και τη δεύτερη εγχείρηση και αφού δεν είχε βελτιωθεί η υγεία της αποφασίστηκε η διακομιδή της στην Αθήνα.

Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής παρέστη ο δικηγόρος κ. Δ. Καρδούλιας και ως υπεράσπισης οι δικηγόροι κκ Γ. Χαρίτος και Βάνα Περή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: