Χημικά καθαριστικά ευθύνονται για εμφάνιση παιδικού άσθματος

Κοινοποίηση:
720_703106_b4b42145eb-b560159c829a7a66

Οι γονείς με νεογέννητα μωρά οι οποίοι καθαρίζουν υπερβολικά σχολαστικά τα σπίτια τους θέλοντας να προστατεύσουν τα μωρά τους από τα μικρόβια,μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν γιατί μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει τις αντιλήψεις σχετικά με αυτό το θέμα,καθώς αναφέρει πως η συχνή χρήση καθαριστικών ευθύνεται για την εμφάνιση παιδικού άσθματος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα αέρια καθαριστικά, αυτά που είναι σε μορφή σπρέι και αυτά που έχουν πρόσθετα αρώματα με σκοπό να είναι ευχάριστα στην οσμή.

Ερευνητές της σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Βανκούβερ, εξέδωσαν αυτή την δημοσίευση στο περιοδικό CMAJ (Canadian Medical Association Journal). Συγκεκριμένα για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές εξέτασαν τις πιθανές συνέπειες 26 καθαριστικών σπιτιού όλων των ειδών (απορρυπαντικά,σπρέι,καθαριστικά τζαμιών,υγρά γενικού καθαρισμού κ.α) σε πάνω από 2000 μωρά έως τεσσάρων μηνών.Διαπιστώθηκε πως στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά με μεγαλύτερη έκθεση σε χημικά καθαριστικά παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο(37%) εμφάνισης άσθματος,σε σχέση με μωρά λιγότερο εκτεθειμένα στα ίδια προϊόντα. Επίσης μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιου αγκομαχητού (35%)και άλλων διαταραχών όπως χρόνιες αλλεργίες( 49%).
Κάποιοι από τους ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα ανέφεραν πως στόχος της έρευνας ήταν να αλλάξει η αντίληψη που υπάρχει μεταξύ των γονιών πως ένα σπίτι θεωρείται καθαρό,μόνο αν είναι καθαρισμένο με χημικά προϊόντα καθαρισμού και μυρίζει όπως τα χημικά καθαριστικά. Αντίθετα κάποιοι ερευνητές είναι της άποψης πως ένα καθαρό σπίτι δεν πρέπει να μυρίζει καθόλου. Μάλιστα ο Τακάρο-ένας εκ των ερευνητών- προτείνει την χρήση φυσικών και όχι χημικών προϊόντων,ειδικά καθαριστικών με οργανικά πτητικά συστατικά και πρόσθετες αρωματικές ουσίες.

Ιδιαίτερα κρίσιμοι για την σωστή ανάπτυξη των μωρών θεωρούνται οι πρώτοι πέντε μήνες της ζωής τους,καθώς τότε αναπτύσσονται το ανοσοποιητικά και το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Δεδομένου πως ειδικά αυτό το διάστημα τα μωρά περνάνε σχεδόν το σύνολο της καθημερινότητάς τους μέσα στο σπίτι,ακουμπώντας συνεχώς επιφάνειες και εξερευνώντας τα πάντα,ο κίνδυνος έκθεσής τους σε τέτοια προϊόντα είναι αρκετά μεγάλος.

Οι ουσίες οι οποίες περιέχονται σε αυτά τα καθαριστικά ερεθίζουν τους αεραγωγούς,προκαλώντας φλεγμονές οι οποίες είναι υπεύθυνες για άσθματα και άλλες πιθανές διαταραχές.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχεται να τα ενισχύσει και μια ακόμα αμερικανό-καναδική έρευνα η οποία θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Science Advances» και η οποία αναφέρει πως όλες οι ρυπογόνες ουσίες που παράγονται μέσα στο σπίτι κατά την διάρκεια των καθημερινών οικιακών εργασιών όπως είναι το μαγείρεμα και το σκούπισμα παραμένουν μέσα στους τοίχους του σπιτιού επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: