Φάκελος «Μπάκιγχαμ»: Οι ερωτικές αταξίες του πρίγκιπα Φίλιππου (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
001_1

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του (που παρεμπιπτόντως είναι και μακρινή εξαδέλφη του) το 1934, όταν εκείνη ήταν πριγκίπισσα μόλις 8 ετών, και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί της πέντε χρόνια αργότερα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Βρετανικό Στόλο και όταν επανήλθε η ειρήνη πήγε στον βασιλέα Γεώργιο ΣΤ’ και ζήτησε την απαιτούμενη άδεια προκειμένου να νυμφευθεί την κόρη του. Εκείνος συναίνεσε υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ.

Ο γάμος τους τελέστηκε στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με το γεγονός να μεταδίδεται από το BBC και να το παρακολουθούν πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι. Στο μυστήριο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φίλιππου από τη Γερμανία, όπως για παράδειγμα οι τρεις εν ζωή αδελφές του, καθώς ακόμη ήταν νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο κατά των ναζί. Μόλις εννέα μήνες μετά τον γάμο ο Φίλιππος θα συνάψει την πρώτη παράνομη σχέση με μια όμορφη νεαρή. Τα παραστρατήματά του δεν θα αργήσουν να φτάσουν στα αυτιά της βασίλισσας. Θα της πει τα καθέκαστα η φίλη της, λαίδη Αλις. Δέκα ημέρες αργότερα θα βρεθεί νεκρή. Μέχρι και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο θάνατός της μόνο τυχαίος δεν ήταν.002.jpgΟ πρίγκιπας Φίλιππος στα νιάτα του και σήμερα

Το 1956 η Ελισάβετ Β’ μαθαίνει εκ νέου ότι μια άλλη άγνωστη γυναίκα επισκέφθηκε τον άνδρα της στο βασιλικό γιοτ «Britannia» και πως δεν έμειναν μονάχα στην κουβέντα. Η μονάρχης σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει διαζύγιο. Οι σύμβουλοί της, όμως, την αποτρέπουν θεωρώντας ότι έτσι θα κλονιζόταν ο θεσμός. Της αντιπροτείνουν να ζητήσει από τον Φίλιππο να φύγει για πολυήμερη περιοδεία στο εξωτερικό, προκειμένου να ηρεμήσει λίγο η τεταμένη κατάσταση που τους οδηγούσε σε συνεχείς καβγάδες. Το τελευταίο που θα ήθελε το Παλάτι θα ήταν ένα νέο σκάνδαλο.

001.jpgΑρισ. η Πένι Ρόμσεϊ, με το κίτρινο η Πατ Κίργουντ, με κόκκινο φόρεμα η μητέρα της Σάρα Φέργκιουσον, Σούζαν – κάτω η Ελέν Κορντέτ

Ο εξωσυζυγικός έρωτας όμως που σημάδεψε τον άτακτο Φίλιππο ήταν αυτός με την Αλεξάνδρα, πριγκίπισσα του Κεντ και εξαδέλφη της βασίλισσας. Οποτε έλειπε η βασιλομήτωρ από το Μπάκιγχαμ, πήγαινε εκείνη προκειμένου να ζήσει τον έρωτά της με τον Φίλιππο σε ένα από τα εκατοντάδες δωμάτια του αχανούς παλατιού. Πάνω από 20 χρόνια κράτησε αυτή η κατάσταση, με την Ελισάβετ Β’ να αντιμετωπίζει υπομονετικά όσα συνέβαιναν πίσω από την πλάτη της. Είναι προφανές ότι ότι το ζευγάρι είχε αποφασίσει να συζεί συμβατικά μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου, καθώς οι απιστίες δεν είχαν τελειωμό.

Μέχρι και την πανέμορφη Αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλι είχε φλερτάρει ο Φίλιππος, την εποχή που εκείνη μαζί με τον άνδρα της, πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό, επισκέφθηκαν τη Μεγάλη Βρετανία. Φωτογραφίες της εποχής τον δείχνουν να απολαμβάνει τη συντροφιά της αδιαφορώντας επιδεικτικά για την Ελισάβετ Β’. Στο πάνθεον των γυναικών που τον έχουν δελεάσει ανήκει επίσης η ηθοποιός Αννα Μάσεϊ, η συνάδελφός της Μερλ Ομπερον, η κόμισσα του Γουεστμόλεντ, Τζέιν, η σύζυγος του κληρονόμου της ζυθοποιίας Lord Tollemache, Αλεξάνδρα, και πολλές άλλες. Ενα πρόσωπο που τον είχε συνεπάρει τα τελευταία χρόνια, όμως, ήταν αυτό της ξανθιάς Πένι Μπραμπούρν, συζύγου ενός εξαδέλφου του. Τα πρώτα κουτσομπολιά για τη σχέση τους άρχισαν το 1994, όταν έκαναν μαζί μαθήματα ιππασίας στο παλάτι.

003.jpgΦίλιππος και Ελισάβετ πριν από τη στέψη της

«Ο Φίλιππος θέλει να την έχει διαρκώς κοντά του» είχε εξομολογηθεί τότε η βασίλισσα σε οικογενειακό της φίλο, και δεν είχε άδικο. Οι δυο τους έχουν περάσει μαζί αμέτρητα Σαββατοκύριακα στο εξοχικό του στο Νόρφολκ. Πήγαιναν βόλτες μαζί, ζωγράφιζαν, μιλούσαν επί ώρες για τα πάντα, διασκέδαζαν και όποιος τους έβλεπε καταλάβαινε πως η ερωτική διάθεση ήταν κάτι παραπάνω από διάχυτη. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, πάντως, το 1997, όταν έκλεισε 50 χρόνια γάμου με τον Φίλιππο, δήλωσε πως «ο πρίγκιπας είναι η δύναμή μου και ο λόγος που έμεινα όρθια τόσα χρόνια». Ωστόσο, όπως τονίζει μιλώντας στην «Daily Mail» φίλος της οικογένειας, η μονάρχης απλώς έχει αποδεχθεί ότι ενίοτε κάποιοι άνδρες έχουν επιπλέον αδυναμίες, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγαπούν τις γυναίκες τους λιγότερο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.