Τσιμέντα Τιτάν: 116 χρόνια και παρουσία σε όλο τον κόσμο…Όταν η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας φτιάχνεται από…μπετόν…

Κοινοποίηση:
titan1

O ΤΙΤΑΝ γράφει ιστορία στην ελληνική βιομηχανία για περισσότερα από 100 χρόνια. Συνδυάζοντας το επιχειρηματικό πνεύμα και τη λειτουργική αρτιότητα με σεβασμό στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθεί δυναμικά, παραμένοντας αξιόπιστος και την ίδια στιγμή σταθερός στις αξίες του.

Ο Όμιλος αναπτύσσει σήμερα καθετοποιημένη δραστηριότητα, παραγωγική και εμπορική, σε 13 χώρες καλύπτοντας τους εξής κλάδους:

  • Παραγωγή τσιμέντου (φαιού και λευκού), σκυροδέματος και αδρανών υλικών
  • Διακίνηση – διανομή τσιμέντου
  • Επεξεργασία και βιομηχανική αξιοποίηση ιπτάμενης τέφρας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής
  • Κονιάματα
  • Τσιμεντόλιθους

Η ιστορία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ

Στις 12 Μαΐου του 1902, ιδρύθηκε η πρώτη και πιθανότατα μοναδική  μεγάλη ελληνική βιομηχανία, που έναν πλέον αιώνα μετά τη γέννησή της εξακολουθεί να ελέγχεται από την οικογένεια των δημιουργών της.

Ήταν Κυριακή, 12 Μαΐου του 1902, όταν ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, πρωτότοκος γιος του σταφιδέμπορου και κτηματία από το Αίγιο Κανέλλου Κανελλόπουλου, μαζί με τον Αλ. Ζαχαρίου, τον Ν. Χατζηκυριάκο και τον Λ. Οικονομίδη δημιούργησαν την σημερινή εταιρεία Τιτάν.

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι έμειναν στην οικονομική ιστορία του τόπου ως «Κύκλος της Ζυρίχης», γιατί στα τέλη του 19ου αιώνα είχαν σπουδάσει Χημεία στο Πολυτεχνείο της ελβετικής πόλης και δημιούργησαν μια πλειάδα βιομηχανιών.

Όταν επέτρεψαν στην Ελλάδα συνυπέγραψαν, στην Αθήνα, ένα εταιρικό συμφωνητικό -έβαλαν και 200.000 δρχ.- για τη σύσταση βιομηχανικής εταιρείας με αντικείμενο την παραγωγή τσιμέντου. Αυτή ήταν η αρχή. Στην Ελευσίνα πήρε σάρκα και οστά το όραμα για τη δημιουργία της εταιρείας. Το όνομά της «ΤΙΤΑΝ – ΚΥΚΛΩΨ». Ήταν η πρώτη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Δέκα χρόνια αργότερα, από την ίδρυσή της, και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου του 1912, εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Μεταξύ των ετών 1951-1957 η παραγωγή του εργοστασίου Ελευσίνας αυξάνεται κατακόρυφα, με συνεχή διεύρυνση των εξαγωγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 52% των πωλήσεων του ΤΙΤΑΝΑ και το 50% περίπου των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τσιμέντου. Έτσι αρχίζει να παράγεται και να διατίθεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και λευκό τσιμέντο.

Το 1962 ξεκινάει να λειτουργεί δεύτερο εργοστάσια του ΤΙΤΑΝΑ στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης ενώ λίγα χρόνια μετά, το 1968 ξεκινάει η λειτουργία και τρίτου εργοστασίου του ΤΙΤΑΝΑ στο Δρέπανο Αχαΐας και σύντομα το 1976 λειτουργεί τέταρτο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας.

Το 1979 ξεκινάει η λειτουργεία του πρώτου σταθμού αποθήκευσης τσιμέντου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας (πλωτός σταθμός) και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (πλωτός σταθμός) ενώ η θυγατρική ΝΑΥΤΙΤΑΝ Α.Ε. αναλαμβάνει τη διαχείριση και συντονισμό των θαλάσσιων μεταφορών τσιμέντου.

Το 1980 ο ΤΙΤΑΝΑΣ βρίσκεται στη 2η θέση του πίνακα των μεγαλύτερων εξαγωγικών βιομηχανιών της Ελλάδας.

Το 1985 πραγματοποιούνται για πρώτη φορά εξαγωγές στις ΗΠΑ και το 1988 ιδρύεται σταθμός διανομής τσιμέντου στις ΗΠΑ (Port Newark, New Jersey).

Την περίοδο 1989-1994 ιδρύονται σταθμοί διανομής στη Δυτική Ευρώπη: Βενετία – Ιταλία, Μασσαλία – Γαλλία, Hull – Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2003 ξεκινάει η λειτουργία  νέας, υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.

Το 2004 με τη συμβολή του ΤΙΤΑΝΑ ως αποκλειστικού προμηθευτή ειδικού τσιμέντου, που παράγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατασκευάζεται η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο ΑΝΤΕΑ που βρίσκεται στην περιοχή Boka e Kuqe της Αλβανίας. Ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα της χώρας και από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργοστάσια τσιμέντου στον κόσμο. Η σημαντική αυτή επένδυση ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ και η συνολική δυνατότητα παραγωγής του εργοστασίου είναι 1,5 εκατ. τόνοι ετησίως.

1

2

3

4

5

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: