Τρόφιμα και φάρμακα «στοκάρουν» οι Βρετανοί λόγω…BREXIT!

Κοινοποίηση:
b-irlandia-sunoro-ee-brexit

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις δραματικές συνέπειες ενός άτακτου Brexit στην παγκόσμια οικονομία προτού ακόμη ο Μπόρις Τζόνσον βρεθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ. Το έως πρότινος πιθανό σενάριο ωστόσο πλησιάζει όλο και περισσότερο τη βρετανική πραγματικότητα.

Κατά τις πρώτες του επαφές με τους Ευρωπάιους ηγέτες ως πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζονσον σκοπεύει να επαναλάβει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ρίχνοντας στους εταίρους του το μπαλάκι της επαναδιαπραγμάτευσης. Ούτε η Άγκελα Μέρκελ ωστόσο, με την οποία συναντάται στο Βερολίνο την Τετάρτη, ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συναντάται στο Παρίσι την Πέμπτη, δείχνουν να απειλούνται, οπότε οι προσδοκίες για οποιαδήποτε πρόοδο στο αδιέξοδο του Brexit είναι αυτή τη στιγμή ελάχιστες. Οι συνέπειες του no deal ωστόσο όμως προμηνύονται πολλές. Οι Βρετανοί πολίτες θα αρχίσουν να τις βιώνουν ήδη από την 1η Νοεμβρίου.

Ελλείψεις σε τρόφιμα.

Τις πρώτες συνέπειες του άτακτου Brexit, οι Βρετανοί θα τις αντιληφθούν αντικρύζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Περίπου το 30% των τροφίμων στη βρετανική επικράτεια προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές ελλείψεις σε προϊόντα – κυρίως φρέσκα λαχανικά και φρούτα – η τιμή των οποίων θα αυξηθεί σημαντικά.

Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις ελλείψεις αυτές, ενώ ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ έχει επίσης προβλέψει αύξηση 10% στα καθημερινά έξοδα των πολιτών.

Ελλείψεις σε φάρμακα

Υποργοί , αλλά και αξιωματούχοι στο βρετανικό σύστημα υγείας υποστηρίζουν ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνω δυνατό, προκειμένου να υπάρχουν αρκετά φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, την επομένη του Brexit. Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στους Κυριακάτικους «Times», η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Σοβαρές ελλείψεις εκτιμάται ότι θα υπάρχουν και σε καύσιμα.

Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, τα έγγραφα αυτά που ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία «Yellowhammer» εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του άτακτου Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Ο Μάικλ Γκόουβ ωστόσο, υπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό των ετοιμασιών για την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία δήλωσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν βασίζονται στο χειρότερο σενάριο.

Σοβαρές καθυστερήσεις στους τελωνειακούς ελέγχους

Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου. Τα προβλήματα ενδέχεται να περιοριστούν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά.

Σκληρά ιρλανδικά σύνορα

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, τα έγγραφα διέρρευσαν από πρώην υπουργό στην προσπάθεια να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να καθυστερήσει την αποχώρηση.

Οι ελπίδες του Κόρμπιν όμως να σχηματίσει μία κυβέρνηση ενότητας σβήνουν, καθώς αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές, οι οποίοι επίσης προσπαθούν να σταματήσουν το no deal Brexit, που δεν αποκλείει ο Βρετανός πρωθυπουργός, αρνούνται να οδηγήσουν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει μετέωρο εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων μπορούν και θέλουν να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία, πιθανόν τη σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

Οι επικριτές της αποχώρησης χωρίς συμφωνία λένε ότι θα αποτελέσει καταστροφή για τη Βρετανία, άλλοτε μια από τις σταθερότερες δημοκρατίες του δυτικού κόσμου. Η εξέλιξη αυτή, προειδοποιούν, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου, που καυχιέται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Brexit λένε πως μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις προσωρινά αλλά κατόπιν η βρετανική βιομηχανία θα ακμάσει, αφού θα απαλλαγεί από το αποτυχημένο κατ’ αυτούς πείραμα ολοκλήρωσης εξαιτίας του οποίου, όπως διατείνονται, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: