Τραμπ: Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία – Αποχωρούν οι αμερικανικές δυνάμεις

Κοινοποίηση:
trump.19.12.708

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αποσυρθούν εντελώς από τη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Ο αμερικανικός στρατός κάνει τις απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε να εκτελέσει γρήγορα την εντολή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ανάρτηση στο Twitter, στο ίδιο πνεύμα. «Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία, τον μοναδικό λόγο για να είμαστε εκεί κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ», έγραψε.

Με την απόσυρση των στρατευμάτων, η Ουάσινγκτον κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, αφήνοντας τους Κούρδους συμμάχους της στο έλεος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που εδώ και καιρό θέλουν να κάνουν επιχείρηση εναντίον τους, καθώς τους θεωρούν τρομοκράτες, σχολιάζει το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχοι της κυβέρνησης αμφισβητούσαν την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί και τόνιζαν ότι η αμερικανική παρουσία εκεί πρέπει να συνεχιστεί.

«Αν έχουμε μάθει ένα πράγμα όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι για μια ήττα με διάρκεια ενάντια σε τέτοιες οργανώσεις δεν μπορείς απλά να καταλάβεις τον φυσικό τους χώρο και μετά να φύγεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ο ειδικός επιτετραμμένος της κυβέρνησης για τον διεθνή συνασπισμό ενάντια στον ISIS. «Πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας είναι εκεί προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αυτές οι νίκες θα έχουν διάρκεια. Αυτό θα πάρει λίγο καιρό», συμπλήρωσε.

Αλλωστε και ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, είχε πει στις 6 Δεκεμβρίου ότι «πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά». Επιπλέον, αξιωματούχοι τόνιζαν ότι μια αμερικανική αποχώρηση θα αφήσει τη Συρία υπό την επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν. Ακόμη, μια αποχώρηση θα ερμηνευθεί και ως νίκη για τον Ταγίπ Ερντογάν, που εδώ και καιρό πιέζει προκειμένου να μην είναι στη… μέση η Ουάσινγκτον, όταν θα στραφεί εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: