29/03/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Το παραμύθι έλαβε τέλος! Μια και μόνη κανονική εκκλησία στην Ουκρανία-Οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έστειλαν μήνυμα

Κοινοποίηση:
upts_600x299_1

Την στιγμή που η νέα ουκρανική εκκλησία διαλύεται στα εξ ων συνετέθη μετά και την απόσχιση Φιλάρετου, εκπρόσωποι 11 Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC), ενώ την ίδια στιγμή αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να συναναστραφούν με τους ρασοφόρους του εκκλησιαστικού οικοδομήματος των Ποροσένκο-Βαρθολομαίου

Εκπρόσωποι 11 Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, λοιπόν, δήλωσαν την υποστήριξή τους στην κανονικότητα στο Κίεβο στο έδαφος της Λαύρας του Κιέβου, όπου έφτασαν με την ευκαιρία της επετείου ενθρόνισης του προκαθημένου του UOC Μητροπολίτη Ονούφριου.

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να βοηθήσει τους πιστούς του UOC να επιστρέψουν τους ναούς που είχαν . «Θα θέλαμε να ζητήσουμε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να επιστρέψει τους ναούς που κατελήφθησαν στους πιστούς της UOC, οι οποίοι φροντίζονται από τον μητροπολίτη Ονούφριο», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι οι Ουκρανοί πιστοί θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους: ‘Τα θρησκευτικά δικαιώματα όλων των πιστών πρέπει να διασφαλίζονται εντελώς, ανεξάρτητα από την ομολογία. Ζητάμε από τους ανθρώπους που έχουν αποβληθεί από τους ναούς να επιστρέψουν στους ναούς τους » δήλωσε ο Ιεράρχης αποφεύγοντας πάντως τις κραυγαλέες δηλώσεις υποστήριξης στην κανονική Εκκλησία πατώντας στην γραμμή που έχει χαράξει εδώ και μήνες η Κυπριακή Εκκλησία.

“Ήρθαμε να υποστηρίξουμε την κανονική UOC”δήλωσε πολύ πιο ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, Μητροπολίτης Καρχηδόνας Μελέτιος.

«Η διαμονή μας εδώ είναι ένας λόγος να μαρτυρήσουμε τη λειτουργική μας ενότητα με την UOC και να εκφράσουμε την υποστήριξή μας προς την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη νοοτροπία και τα προβλήματα του ουκρανικού λαού, έχω την πρόθεση, αφενός, να προσευχηθώ να λυθεί το εκκλησιαστικό πρόβλημα που ανησυχεί τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στη χώρα σας και, αφετέρου, μαζί με τους Προκαθήμενους από της Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, για να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. » είπε επαναφέροντας ουσιαστικά το αίτημα για σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου.

Ανάλογη γραμμή και από την Πολωνία.

“Υπάρχει μόνο μία ελεήμων Εκκλησία στην Ουκρανία” ανέφερε ο Επίσκοπος Παύλος του Χαϊνόφσκι και συνέκρινε τον Ονούφριο με τους πρώτους μάρτυρες του Χριστιανισμού.

Σχολιάζοντας τη στάση της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι στην ουκρανική «αυτοκέφαλία», ο Παύλος δήλωσε ότι η θέση της Εκκλησίας του παραμένει αμετάβλητη «γιατί η επιστήμη της Εκκλησίας δεν αλλάζει».

Ο Επίσκοπος Παύλος υπενθύμισε ότι «στην Οικουμενική Σύνοδο του 381 υιοθετήθηκε το Σύμβολο της Πίστης, στο οποίο υπάρχουν οι λέξεις» πιστεύω σε μία καθολική αποστολική εκκλησία «.

Ο πολωνός ιεράρχης τόνισε ότι σύμφωνα με το Σύμβολο της Πίστης στην Ουκρανία υπάρχει μόνο μία Εκκλησία: «Αυτή είναι η μοναδική Εκκλησία όπου υπάρχει η χάρη του Αγίου Πνεύματος, υπάρχει μια διαδοχή από αποστόλους, χάρη στα Ιερά Μυστήρια».

Ο Φιλάρετος αποσύρεται και δημιουργεί δική του Σύνοδο

Στο μεταξύ στην νέα ουκρανική εκκλησιαστικη΄δομή το χάσμα μεγαλώνει αφού ο επικεφαλής του “Πατριαρχείου Κιέβου”δημιούργησε την «Ιερά Σύνοδο» του “Πατριαρχείου”., η οποία περιλαμβάνει και τους πέντε «επισκόπους» αυτής της δομής.«Υπάρχει η Σύνοδος … περιλαμβάνει όλους τους επισκόπους που βρίσκονται το Πατριαρχείο του Κιέβου. Πέντε». Είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με το καταστατικό του “Πατριαρχείου”, θα πρέπει να υπάρχουν 12 επίσκοποι στη Σύνοδο, ο Φιλάρετος διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξουν 12 και ακόμα περισσότεροι». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε προγραμματίζεται η «χειροτονία» των «επισκόπων» αυτών.

Επιπλέον, ο Φιλάρετος τόνισε ότι το “Πατριαρχείο Κιέβου” είναι ανεξάρτητο, μεταξύ άλλων από την OCU. «Διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από αυτό το λεγόμενο OCU». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι αποφάσεις του OCU δεν αφορούν το UOC KP: «Οι αποφάσεις τους δεν μας αφορούν.» δήλωσε

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: