“Το μεγαλύτερο σφάλμα στην ιστορία μας ήταν η επέμβαση στην Μέση Ανατολή”

Κοινοποίηση:
tramp-to-megalytero-sfalma-stin-istoria-mas-itan-i-epemvasi

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος την περασμένη Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό Hill TV τόνισε ξεκάθαρα ότι το μεγαλύτερο σφάλμα στην ιστορία των ΗΠΑ ήταν η επέμβαση στην Μέση Ανατολή επί προεδρίας Μπους του νεότερου (The worst single mistake ever made in the history of our country: going in to the Middle East, by President Bush). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δαπανήσαμε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια και εκατομμύρια ζωές χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Θα πρέπει βέβαια να υπενθυμίσουμε στον Τραμπ ότι οι ζωές που «δαπανήθηκαν» ως αποτέλεσμα του πολέμου δεν ήταν αμερικανοί πολίτες, αλλά Ιρακινοί και Σύριοι και ότι εξ αιτίας του σιωνιστικού ιμπεριαλισμού που συνεχίζεται με όχημα την αμερικανική εξωτερική και αμυντική πολιτική, χιλιάδες ζωές εξακολουθούν να «δαπανώνται» καθημερινά στην Μέση Ανατολή.

Τα σχόλια του Τραμπ στον τηλεοπτικό σταθμό είναι επανάληψη δηλώσεων που είχε κάνει κατά την προεκλογική περίοδο το 2016. Σε μια σημαντική ομιλία του για θέματα εξωτερικής πολιτικής είχε τονίσει ότι «δεν θα στείλω αμερικανικά στρατεύματα στην μάχη, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο να το πράξω και εφόσον υπάρχει ένα σχέδιο για την νίκη. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πηγαίνουμε στο εξωτερικό αναζητώντας εχθρούς».

Προφανώς ο Τραμπ σοκάρει τους Ρεπουμπλικάνους καθώς είναι ο πρώτος πρόεδρος που ρίχνει στα σκουπίδια την πολιτική του Τζορτζ Μπους για την Μέση Ανατολή, μια πολιτική η οποία είχε υπαγορευτεί από τα σιωνιστικά συμφέροντα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ και των πετρελαϊκών εταιριών. Μπορεί οι τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ να αποτελούν ένα ελπιδοφόρο σημάδι, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες επικίνδυνες εντάσεις στην Συρία και δεδομένου ότι ο πρόεδρος αμφιταλαντεύεται εμφανώς μεταξύ της απόσυρσης των 2.000 αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή και της περαιτέρω εμπλοκής. Μια αμφιταλάντευση που έχει σχέση με τα ενδότερα του Λευκού Οίκου, ακόμη και με ενδοοικογενειακές ρίξεις.

Πάντως ο Τραμπ στην συνέντευξη του υπαινίχθηκε ότι πολύ σύντομα θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Συρία, ένας ρόλος που πλέον δεν μπορεί παρά να είναι ρόλος κομπάρσου. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την Συρία ουδόλως σημαίνει και την παραγραφή της πολιτικής τους αναφορικά με το Ιράν και τα σχέδια τους για την ανατροπή του καθεστώτος των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη. Όμως γίνεται σαφές ότι με την απόσυρση από την Συρία, τα σιωνιστικά σχέδια για το ιρανικό καθεστώς και την περιθωριοποίηση του Ιράν ως περιφερειακή δύναμη γίνονται δυσκολότερα έως ανέφικτα.

Ο Τραμπ αναμφισβήτητα αναγνωρίζει την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή που έφερε τον τίτλο «αραβική άνοιξη» και προσπαθεί να περισώσει το γόητρο αυτής της μεγάλης δύναμης. Η ενδεχόμενη επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής του «America First» θεωρούμε ότι μπορεί να είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, εφόσον βέβαια παραμεριστεί το σιωνιστικό παρακράτος της Ουάσιγκτον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: