Το ελληνικό «CSI» γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας του (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
csi-elas

Επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 06-11-2019 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών λειτουργίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Γ. Γαρδίκας» της Δ.Ε.Ε., έγινε αναδρομή στην ιστορία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας  και αναφορά στο πολυδιάστατο έργο που επιτελεί, καλύπτοντας πλέον όλους τους τομείς της Εγκληματολογίας. Παράλληλα, αναπτύχθηκε το όραμα για επέκταση των δράσεων της Υπηρεσίας, υπό το πνεύμα των επερχόμενων προκλήσεων της σύγχρονης Εγκληματολογίας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικο- οικονομικό περιβάλλον.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τους προσκεκλημένους καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό η Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος (Ε.Κ.) Πηνελόπη Μηνιάτη, ενώ ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, τις οποίες συντόνισε ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ως εξής:

η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, Δρ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, με θέμα «Δικανικές Επιστήμες και Εγκληματολογία»,

ο Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Ηλίας Αναγνωστόπουλος, με θέμα «Η πραγματογνωμοσύνη στην ποινική διαδικασία: Τάσεις και νέες προκλήσεις» και

η Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος (Ε.Κ.) Δρ. Πηνελόπη Μηνιάτη Ph.D., με θέμα «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Δημήτριος Δασούλης, ως εκπρόσωπος του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο Γενικός Διευθυντής Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Αρχιμανδρίτης Δρ. Νικόδημος Φαρμάκης, Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Εισαγγελικοί και Δικαστικοί Λειτουργοί, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Βερβεσός, στελέχη και καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Βασιλόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Ψωμάς, Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές των Διευθύνσεων των Κλάδων, Διευθυντές των Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων Αποστράτων.

Παρέστησαν, επίσης, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός και Καλλιόπη Μπενετάτου, εκπρόσωποι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Ανεξάρτητης Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Συμεών Παληός, εκπρόσωποι της Πρεσβείας των Η.Π.Α. και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας, η Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Σχολής Αθηνών, Χαρά Σπηλιοπούλου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, Νέστωρ Κουράκης και Ιάκωβος Φαρσεδάκης, η Υποδιευθύντρια της Τράπεζας της Ελλάδος – Ευρωσύστημα, Σουλτάνα Σακελλαρίου, ο Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Επίτιμος Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Μακρής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βιντεοληπτικό υλικό, που αφορά στη λειτουργία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και εν συνεχεία επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση ιστορικών και σύγχρονων εκθεμάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στις εγκαταστάσεις του κτιρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: