Το Ιράν αρνείται τις εκθέσεις ότι Ρουχανί έχει ζητήσει συνάντηση με τον Τραμπ

Κοινοποίηση:
1509413714

Το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε αναφορές ότι η Τεχεράνη είχε ζητήσει τη συνάντηση του Προέδρου της χώρας Χασάν Rouhani με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ένα παρόμοιο αίτημα αναφέρθηκε προηγουμένως από την μόνιμο εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Nickey Haley.

“Τονίζω ξανά ότι η Ιρανική πλευρά δεν ζήτησε ποτέ συνάντηση με τον κ. Trump”, δήλωσε σε δήλωσή του ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαράμ Κασέμι.

Την Τετάρτη, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράν, Brian Hook, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να υπογράψουν μια συνθήκη με το Ιράν που θα κάλυπτε τόσο τα πυρηνικά όσο και τα βαλλιστικά προγράμματα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους συμμάχους, καθώς επίσης και με τη Ρωσία και την Κίνα.
Ο Hook σημείωσε ότι η νέα Συνθήκη θα πρέπει να καλύπτει τόσο το «πυρηνικό πρόγραμμα όσο και το βαλλιστικό», καθώς τα θέματα αυτά δεν μπορούν να χωριστούν. Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησαν ανοιχτά για την προθυμία τους να διαπραγματευτούν με το Ιράν, ωστόσο απέρριψαν την πρόταση στην Τεχεράνη.

Το Ιράν και οι “έξι” διεθνείς μεσολαβητές (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία και η Γερμανία) στις 14 Ιουλίου 2015 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την επίλυση του πολυετούς προβλήματος του Ιρανικού ατόμου: υιοθετήθηκε ένα κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ( SVPD), η εφαρμογή του οποίου καταργεί προηγούμενες οικονομικές και δημοσιονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στις 8 Μαΐου 2018, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον βγαίνει από τη συμφωνία πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και ανέφερε την αποκατάσταση όλων των κυρώσεων κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των δευτερευόντων, δηλαδή, κατά άλλων χωρών που κάνουν επιχειρήσεις με το Ιράν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: