Τι τρέχει; Κόλαση στις παγκόσμιες αγορές, στο -3% τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο -3,14% ο Dow Jones

Κοινοποίηση:
ptwsi-xrimatistiria-asia-

Εικόνες κατάρρευσης παρουσιάζουν οι παγκόσμιες αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», ενώ οι αγορές διανύουν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων ετών.

Οι ανησυχίες για μια νέα επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές, ειδικά μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας Huawei στον Καναδά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σύλληψη του στελέχους της κινεζικής εταιρείας θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την επίλυση του ζητήματος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αν και πριν λίγες μέρες επετεύχθη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή.

Η Ουάνγκζου Μενγκ συνελήφθη στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου, και είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Η σύλληψη της Μένγκ προκάλεσε έντονη αντίδραση στην κινεζική πρεσβεία στον Καναδά, η οποία την χαρακτήρισε παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών της, ζητώντας ταυτόχρονα από τις ΗΠΑ και τη γειτονική τους χώρα να «διορθώσουν τις παραβιάσεις» και να την ελευθερώσουν.

Μετά τις χτεσινές απώλειες του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, όπου έχασε σχεδόν 800 μονάδες, σήμερα επίσης υποχωρεί 3,14% στις 24.528 μονάδες. Μέσα σε δύο μέρες ο βιομηχανικός δείκτης έχει χάσει 1.300 μονάδες!

Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 132 μονάδες ή 1,86% στις 7.023 μονάδες.

Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες σχεδόν 50 μονάδων ή 1,82% στις 2.649 μονάδες.

Άνω του 3% οι απώλειες σε Γαλλία και Γερμανία
Σε χαμηλά δύο ετών κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η αισιοδοξία για την εκεχειρία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα εξανεμίστηκε, έπειτα από την ανακοίνωση ότι συνελήφθη η οικονομική διευθύντρια της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διανύει τη χειρότερη ημέρα από τον Φεβρουάριο, και διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2016. Συγκεκριμένα, υποχωρεί κατά 2,3% στις 346.04 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν σε αρνητικό έδαφος.

Ισχυρές απώλειες καταγράφει και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρώντας κατά 2,9% στις 6.720 μονάδες, ενώ και ο γερμανικός DAX υποχωρεί 3,23% στις 10.842 μονάδες.

Στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 3,03% στις 4.794 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 2,58% στις 18.830,50 μονάδες, με τον IBEX 35 στην Ισπανία να καταγράφει απώλειες 2,09% στις 8.823,75 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο PSI 20 που χάνει 1,51% στις 4.847,03 μονάδες.

Πτώση και στους ασιατικούς δείκτες
Μεγάλες απώλειες εμφάνισαν και οι ασιατικές αγορές με τον κλάδο της τεχνολογίας στο επίκεντρο των πιέσεων μετά της σύλληψη της Μενγκ.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 2,47%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 1,68% και ο Shenzhen Composite 2,1%.

Στην Ιαπωνία, πτώση 1,9% κατέγραψε ο Nikkei, όπως και ο Kospi της Νότιας Κορέας που έχασε 1,5%.

Ισχυρή πτώση και στο πετρέλαιο
Την ίδια στιγμή, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου επίσης δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη συνολική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Νωρίτερα, το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από 4% καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας εκτίμησε πως η μείωση της παραγωγής μόλις κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως είναι αρκετή για τον OPEC και όλα τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη.

Στον απόηχο των δηλώσεών του, η τιμή του Brent υποχωρεί 4,21% στα 58,97 δολάρια, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώνεται στα 50,62 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,25%. Πλέον, οι πιέσεις έχουν υποχωρήσει στο -2,3% και -2,7% αντίστοιχα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: