Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν για τη Συρία

Κοινοποίηση:
retzep-tagip-erntogan-blantimir-poutin

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Σύμφωνα με ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ανέφερε στον Πούτιν του ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού στη βορειοδυτική Συρία προκαλούν ανθρωπιστική κρίση και απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως οι πρόσφατες επιθέσεις του συριακού καθεστώτος παραβιάζουν την εκεχειρία στο Ιντλίμπ και πλήττουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης στη Συρία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο συριακός στρατός έχει περικυκλώσει τους αντάρτες και ένα τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο στη βορειοδυτική Συρία, στις επιχειρήσεις που διεξάγει για να ανακτήσει τα εδάφη και τις πόλεις που έχασε το καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια.

Η Άγκυρα στηρίζει κάποιες από τις ανταρτικές οργανώσεις στην περιοχή του Ιντλίμπ. Αντιθέτως, η Ρωσία και το Ιράν στηρίζουν από την έναρξη των εχθροπραξιών μέχρι και σήμερα τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως θα συζητήσει τις εξελίξεις στη βορειοδυτική Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει, τις προσεχείς ημέρες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των μαχών στη Συρία.

Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στη Ρωσία την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: