Τα ελικόπτερα του Ερντογάν δεν πετάνε χωρίς αμερικανικές μηχανές και δεν του δίνουν

Κοινοποίηση:
turkish-helicopter-630x398

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να πουλήσει 30 «τουρκικής κατασκευής» πολεμικά ελικόπτερα «T129» στον (μοναδικό;) σύμμαχό της Πακιστάν. Δεν μπορεί όμως να ανταποκριθεί στη διορία παράδοσης, διότι τα ελικόπτερα δεν πετάνε. Γιατί δεν πετάνε;

Υποτίθεται ότι αυτά τα ελικόπτερα είναι τουρκικής κατασκευής. Έτσι τα «εμφανίζει» ο Ερντογάν στα λαϊκίστικα παραληρήματά του.

Και όλοι νομίζουν ότι ο Ερντογάν απέκτησε πολεμική βιομηχανία. Η πραγματικότητα, βεβαίως, διαφέρει.

Στο σασί «τουρκικά» μπορεί να είναι, αλλά επειδή η περιβόητη πολεμική βιομηχανία του Ερντογάν εκτός από σασί δεν ξέρει να κατασκευάζει τίποτα άλλο, οι μηχανές είναι αμερικανικές.

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα ελικόπτερα είναι συμπαραγωγή με την ιταλική Agusta. Πρόκειται για ιταλοτουρκικό ελικόπτερο.

Οι Αμερικανοί αρνούνται να παραδώσουν τις μηχανές για να πετάξουν τα «T129» που περιμένει το Πακιστάν και έτσι η παράδοση δεν μπορεί να γίνει στην ώρα της.

Το Πακιστάν, που συμπάσχει με το τουρκικό δράμα, συμφώνησε σε παράταση της διορίας παράδοσης, όπως μεταδίδει το «Defence News».

Έδωσε ένα ολόκληρο έτος καιρό στην Τουρκία ώστε να λύσει το πρόβλημα, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για παραγγελία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων μεταξύ της πακιστανικής κυβέρνησης και της «Turkish Aerospace Industries».

Η εύλογη απορία, που θα την έχουν προφανώς και οι Αμερικανοί, είναι γιατί οι Πακιστανοί δεν πήγαν να αγοράσουν κατευθείαν από εκείνους ελικόπτερα και προτίμησαν τους ιπτάμενους κουβάδες του Ερντογάν;

Βεβαίως εδώ όλο και κάποια ισλαμική μπίζνα παίζει. Καμία σοβαρή χώρα δεν πετά 1,5 δισ. σε τουρκικούς κουβάδες.

Πολύ έξαλλος ο Ερντογάν που τα «υπερόπλα» του δεν πετούν, αφού η υποτιθέμενη πολεμική βιομηχανία του δεν κατασκευάζει μηχανές, ζήτησε από την «Tusas Engine Industries» να φτιάξει τουρκικό κινητήρα για τα τουρκικά ελικόπτερα.

Εδώ όμως υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα.

Για να καταφέρουν οι Τούρκοι να κατασκευάσουν κινητήρα χρειάζονται πέντε με δέκα χρόνια.

Το Πακιστάν λέγεται ότι προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς να δώσουν τους κινητήρες για τα ελικόπτερα που έχουν παραγγείλει, αλλά στην Τουρκία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και, όπως εξελίσσεται η όλη υπόθεση, οι Τούρκοι μάλλον θα κάνουν δώρο στους Πακιστανούς και 30 καταπέλτες για να… πετάνε τα ελικόπτερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΚΕΦΑΛΕ ΜΠΟΥΦΟ ΚΟΥΜΠΑΡΕ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΥ.ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΙΑΣΤΗΚΕΣ ΜΑΛ@Κ@Σ.

Comments are closed.