Τα εκτός Ολυμπιακού πρωτοσέλιδα του Φωτός που έχτισαν το μύθο του

Κοινοποίηση:
fos11

Αρκετοί δημοσιογράφοι, ανεξαρτήτων οπαδικών αισθημάτων, που έχουν θητεύσει έστω και μικρό διάστημα εκεί, έχουν υιοθετήσει διά βίου το χαρακτηρισμό «βίβλος». Δεν είναι όπως ο τίτλος τιμής που σέρνει μαζί του ως τα βαθιά γεράματα ένας πολιτικός άπαξ και γίνει υπουργός.
Δεν είναι διότι μια εφημερίδα χρειάζεται να αποδεικνύει με συνέπεια πράγματα για να διατηρεί αξιοπιστία και καθαρό κούτελο στα μάτια των αναγνωστών. Και αν υπάρχει μία στην Ελλάδα που παρά το χρωματισμό της το κάνει αταλάντευτα από την πρώτη ημέρα έκδοσης της, αυτή είναι αναμφίβολα το «Φως».

Η μοναδική μάλλον που κατάφερε μέσα από την υποκειμενικότητα της να κερδίσει το σεβασμό όλων των φιλάθλων, τόσο για την εγκυρότητα της, όσο και για την ανωτερότητα που έχει επιδείξει πολλάκις, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα και άλλων ομάδων.

fos10

Οπαδική μεν, χωρίς παρωπίδες δε. Ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό των χυδαίων τίτλων, πουλώντας καφριλίκι για τις εισπράξεις της μιας βραδιάς. Ο Ολυμπιακός ήταν απ’ την πρώτη ημέρα έκδοσης, την 11η Απριλίου του 1955, το επίκεντρο, όχι όμως η αρχή και το τέλος του κόσμου.

Και σε κάποιες περιπτώσεις αυτό αποδείχτηκε περίτρανα, δίνοντας μεγαλοπρεπή διάσταση σε αυτή την ανωτερότητα.

Η χαλύβδινη ΑΕΚ και ο ασύγκριτος ΠΑΟ του ‘60

fos9

Το πρώτο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ στο γήπεδο «Καραϊσκάκη», στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής, βάφτηκε κίτρινο και το πρωτοσέλιδο του Φωτός ήταν αποθεωτικό για τους νικητές. Ήταν 12 Ιουνίου του 60’ όταν με γκολ του Σταματιάδη η Ένωση νίκησε με 1-0 στο Φάληρο και έγινε το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Η εφημερίδα μάλιστα προεξόφλησε την εξέλιξη, ωστόσο η ΑΕΚ «αυτοκτόνησε» και έχασε από τον Παναθηναϊκό το πρωτάθλημα σε αγώνα μπαράζ. Την τελευταία αγωνιστική ήταν στο +2 από τον ΠΑΟ, ο οποίος έπαιζε με τον αδιάφορο βαθμολογικά Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη».

Στην ΑΕΚ αρκούσε μια ισοπαλία στο ματς της Νέας Σμύρνης με τον Πανιώνιο, αλλά η διαφορά εκμηδενίστηκε, καθώς ηττήθηκε με 3-2 και οι πράσινοι συνέτριψαν με 4-1 τον Ολυμπιακό.

Στο ματς τίτλου, που διεξήχθη επίσης στο Φάληρο, ο Παναθηναϊκός των 10 παικτών επικράτησε με 2-1 και το «Φως» αφιέρωσε και σε αυτόν το πρωτοσέλιδο, καθότι ήταν… ασύγκριτος σε ορμή και τέχνη.

Διασυρμός στο «σπίτι» του

fos6

Το πρωτοσέλιδο δεν φαίνεται καλά και θα υπέθετε κανείς ότι αυτό το 4-1 υπέρ της ΑΕΚ δεν επιτεύχθηκε σε βάρος του Ολυμπιακού. Κι όμως, οι ερυθρόλευκοι ήταν το «θύμα» της παρέας των Παπαϊωάννου, Σκευοφύλαξ, Σταματιάδη, Βεντούρη, Πομώνη και ΣΙΑ στις 3 Δεκεμβρίου του 1967.

Και μάλιστα μέσα στο «Καραϊσκάκη», σε αυτήν που παραμένει έως και σήμερα η ευρύτερη εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού. Σύμφωνα μάλιστα με τις περιγραφές, το σκορ ήταν «μαγική» εικόνα, καθώς η ΑΕΚ και συγκεκριμένα ο Πομώνης είχε χάσει ένα τσουβάλι γκολ σε εκείνο το ματς.

Αυτό το πρωτάθλημα η Ένωση δεν το έχασε, το κατέκτησε στο τέλος με διαφορά τεσσάρων βαθμών από τους ερυθρόλευκους.

Όλη η Ελλάδα στο πόδι!

fos5

Το πλέον… συλλεκτικό ίσως πρωτοσέλιδο του «Φωτός», αφιερωμένο στην πρόκριση του ΠΑΟ στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». «Η Ευρώπη άφωνη μπροστά στο μέγα θαύμα», τιτλοφορούσε μεταξύ άλλων, υποβάλλοντας τα σέβη της στο μεγάλο αντίπαλο.

Γίγας Πανιώνιος

fos4

Μάρτιος του 1981 και το πρωτάθλημα διεκδικούν ξανά Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Στις 21 του μήνα, μια εβδομάδα πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, οι ερυθρόλευκοι γνωρίζουν την ήττα από τον «γίγα» Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη με δύο τέρματα από τον «μέγα γκολτζή» Τάκη Παπαδημητρίου.

Τελικά και παρά το 0-0 που ακολούθησε με τον αιώνιο αντίπαλο, ο Ολυμπιακός θα στεφθεί στο τέλος της σεζόν πρωταθλητής.

Παντελονάτα

fos3

Η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών του Ολυμπιακού χρειαζόταν ένα… παρηγορητικό χάδι την επομένη της τεράστιας νίκη του ΠΑΟ στο Άμστερνταμ το ’96, αλλά το «Φως» δεν έτεινε χείρα βοηθείας.

«ΕΥΓΕ!», τιτλοφόρησε αντρίκεια και παντελονάτα, απονέμοντας τα εύσημα στον ΠΑΟ, σε ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο, που άφησε… άφωνο ένα μεγάλο μέρος του οπαδικού κοινού στη χώρα.

Ωδή και στον ΠΑΟΚ

fos2

Πρώτη μέρα του Οκτώβρη του ’97 και το «Φως» παραληρεί με την ιστορική πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Άρσεναλ, χάρη στο 1-1 του «Χάιμπουρι» με το γκολ του Ζήση Βρύζα. Ένα πρωτοσέλιδο που έχτισε σχέσεις «σεβασμού» και με τα οπαδικά στέκια της βορείου Ελλάδας.

Υπόκλιση στη Βασίλισσα

fos1

Η μπασκετική ΑΕΚ είχε την τιμητική της από την εφημερίδα στις 12 Απριλίου του 2000. Στο πρωτοσέλιδο φιγουράρει η πλάτη του αρχηγού Νίκου Χατζή και το τρόπαιο του κυπέλλου Σαπόρτα στα χέρια του, μετά το 83-76 επί της Κίντερ Μπολόνια και την κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού από την Ένωση.

Πηγή: menshouse.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: