Ταχυφαγεία: Τι αλλάγες φέρνει η νέα απόφαση στις αποδοχές των εργαζομένων

Κοινοποίηση:
taxif

Μισθούς από 655 ευρώ έως και 940 ευρώ µέχρι τον Νοέµβριο του 2019 προβλέπει η νέα διαιτητική απόφαση του Οργανισµού Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας (ΟΜΕ∆) για τους εργαζόµενους στα ταχυφαγεία.

Η απόφαση υιοθετεί τους όρους της κλαδικής του επισιτισµού, προβλέπει επιδόµατα προϋπηρεσίας, γάµου, ανθυγιεινής εργασίας κ.ά., ενώ εισάγει ειδικό προστατευτικό πλαίσιο για τους διανοµείς, επιχειρώντας να θέσει κανόνες σε έναν απορρυθµισµένο κλάδο.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις της οµοσπονδίας εργαζοµένων, οι ευνοϊκοί όροι «ακουµπούν» κατ’ αρχάς 20.000 µισθωτούς που εργάζονται στις επιχειρήσειςµέλη του Συνδέσµου Επωνύµων Οργανωµένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), ενώ, αν καταστεί δυνατό να επεκταθεί η σύµβαση σε όλο τον κλάδο, τότε οι όροι θα πρέπει να εφαρµοστούν σε περίπου 30.000 εργαζόµενους.

Προς το παρόν οι εργοδότες του ΣΕΠΟΑ έχουν περιθώριο εννέα εργάσιµων ηµερών να προσφύγουν στη δευτεροβάθµια πενταµελή επιτροπή του ΟΜΕ∆ – κίνηση που προεξοφλείται από τους εργαζόµενους. Εφόσον οι εργοδότες προσφύγουν, θα «παγώσει» η υπόθεση έως ότου εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής, καθώς η προσφυγή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ως προς την εφαρµογή της πρωτοβάθµιας διαιτητικής απόφασης.

Ταυτόχρονα εκκρεµεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, όπου έχουν προσφύγει οι εργοδότες κατά της Οµοσπονδίας των εργαζοµένων και ανάλογων αποφάσεων του ΟΜΕ∆ το 2018. Η επιχειρηµατολογία της εργοδοτικής πλευράς, που αρνείται εδώ και δύο χρόνια να προσέλθει στον διάλογο, είναι πως η ΣΕΠΟΑ δεν είναι εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση, δεν αποσκοπεί στην εκπροσώπηση εργοδοτικών συµφερόντων.

Ως εκ τούτου, δεν νοµιµοποιείται να συνάπτει συλλογικές συµβάσεις εργασίας. Το επιχείρηµα αυτό έχουν καταρρίψει τρεις διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕ∆ οι οποίες έχουν δικαιώσει τους εργαζόµενους, ενώ αναµένεται η οριστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Ικανοποίηση «Είµαστε ικανοποιηµένοι από την απόφαση που ρυθµίζει τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των ταχυφαγείων και ζητάµε από το υπουργείο Εργασίας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κηρυχθεί υποχρεωτική» δηλώνει ο πρόεδρος της οµοσπονδίας εργαζοµένων στον Τουρισµό – Επισιτισµό, Γιώργος Χότζογλου.

Η νέα πρωτοβάθµια απόφαση του ΟΜΕ∆ (τριµελής επιτροπή) για τη σύµβαση του 2019 δηµοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου και απορρίπτει για τρίτη φορά το επιχείρηµα των εργοδοτών, ρυθµίζοντας ευνοϊκά το πλαίσιο για τους εργαζόµενους µε ισχύ από τις 28 Νοεµβρίου 2018 έως τις 27 Νοεµβρίου 2019. Στις διατάξεις της απόφασης υπάγονται οι εργαζόµενοι στις οργανωµένες αλυσίδες εστίασης. Η απόφαση ορίζει κατώτατα όρια µισθών που ξεκινούν από 655,37 ευρώ για τους βοηθούς και 657,70 ευρώ για τους διανοµείς και φτάνουν έως τα 940,76 ευρώ για τους αρχιµάγειρες.

Ενδιαµέσως βρίσκονται οι αµοιβές των µπουφετζήδων (680,26 ευρώ), των ψηστών (667,52 ευρώ) των µπάρµαν (742,96 ευρώ) κ.ά. Αυτά είναι τα κατώτατα όρια των µισθών. Σύµφωνα µε την νέα απόφαση του ΟΜΕ∆ για τους εργαζόµενους στα ταχυφαγεία αφορά 20.000 µισθωτούς που εργάζονται στις επιχειρήσεις-µέλη του Συνδέσµου Επωνύµων Οργανωµένων Αλυσίδων Εστίασης ση, οι διανοµείς δικαιούνται επίδοµα γάµου 10% (65,7 ευρώ) και επιπλέον 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και µέχρι τρεις 3ετίες (65,7 ευρώ για κάθε τριετία και έως 197,1 ευρώ). Η σύµβαση προβλέπει, µάλιστα, για τους διανοµείς και επίδοµα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού µισθού. Ειδικές µισθολογικές ρυθµίσεις ισχύουν για τους σερβιτόρους.

Επίσης, για τους εργαζόµενους των εστιατορίων µε την εξαίρεση των σερβιτόρων χορηγείται επίδοµα προϋπηρεσίας 4,63 ευρώ ανά έτος σε καθήκοντα συναφή και οµότιµα, όπως και επίδοµα γάµου 10%. Οι σερβιτόροι δικαιούνται επίδοµα γάµου 10% και τριετούς προϋπηρεσίας 5%. Οι µάγειροι δικαιούνται επίδοµα ανθυγιεινής εργασίας 10%. Η διαιτητική απόφαση προβλέπει και επιδόµατα τουριστικής εκπαίδευσης 6%-15% όπως και προστατευτικές ρήτρες για τους εποχικώς απασχολούµενους. Σηµειώνεται πως, αν οι εργοδότες δεν προσφύγουν τα επόµενα 24ωρα στη δευτεροβάθµια διαιτησία του ΟΜΕ∆ και παρέλθει το 9ήµερο -κάτι που πάντως δεν θεωρείται πιθανό από την πλευρά των εργαζοµένων-, τότε οι όροι της απόφασης θα ισχύουν για τους εργαζόµενους των επιχειρήσεων-µελών της ΣΕΠΟΑ µέχρι τις 27 Νοεµβρίου, καταλαµβάνοντας την καλοκαιρινή σεζόν που βρίσκεται επί θύραις

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Απλα ,το κοστος θα μεταφερθει στους καταναλωτες!…Ειναι παγκοσμιως γνωστη η μεθοδος.Αποφασιστε να μη τρωτε ζωικες κακιες τροφες…Ειναι σκουπιδια

Comments are closed.