Τέλος το χαρτόσημο μετά από 87 χρόνια – Ποιος ηλεκτρονικός φόρος το αντικαθιστά

Κοινοποίηση:
Xartosimo

Αντικαθίσταται το χαρτόσημο με ένα φόρο στις συναλλαγές, όπως προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής μιλώντας στο 10ο TaxForum αναφέρθηκε στην λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων από τις αρχές του επόμενου έτους. «Πρόκειται για ένα φόρο σχεδόν 90 ετών, για τον οποίο υπάρχουν διαχρονικά πολλές αμφισβητήσεις, και πολλές προστριβές στον έλεγχο. Μας προβληματίζει, θέλουμε να δούμε τις διεθνείς πρακτικές και να εντοπίσουμε τις εναλλακτικές για τη θέσπιση μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και εύληπτης φορολογίας στις συναλλαγές, η οποία να μην οδηγεί σε ανάσχεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε.

Το χαρτόσημο πρωτοκαθιερώθηκε το 1931 και σήμερα επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων με δυο συντελεστές, 3,6% και 2,4%. Οι βασικοί συντελεστές είναι 3% και 2% αλλά επιβάλλεται και εισφορά 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ.

Με την καθιέρωση φόρου στις συναλλαγές ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά αναμένεται να μειωθεί το φορολογικό κόστος για:

Ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Σήμερα το μηνιαίο μίσθωμα για καταστήματα, γραφειακούς χώρους, αποθήκες επαγγελματικής χρήσης και γενικά επαγγελματικών μισθώσεων επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%.

Τη σύναψη δανείων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ φορολογούμενων επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6%. Στις περιπτώσεις που χορηγείται δάνειο από επιχείρηση σε φυσικό πρόσωπο επιβάλλεται, επίσης, χαρτόσημο σε ποσοστό 3,6%. Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ νομικών προσώπων επιβάλλεται χαρτόσημο 2,4%.

Στις προκαταβολές μισθών που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6% καθώς θεωρείται φορολογικά ότι χορηγείται δάνειο προς τον εργαζόμενο.

Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις ο Γ.Πιτσιλής ανέφερε ότι «με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, έχουμε ξεκινήσει το διάλογο, σε πρώτη φάση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων μας, για τη συγχώνευση ορισμένων ΔΟΥ ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πάτρα. Οι συγχωνεύσεις αυτές εξετάζονται με γνώμονα: – τη δυνατότητα άμεσης στέγασης των ΔΟΥ που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή, – τη βελτίωση της εξυπηρέτησης που θα προκύψει για τους πολίτες, – την εξοικονόμηση σε ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση ιδίως των ελεγκτικών μας λειτουργιών – και την εξοικονόμηση χρημάτων από ενοίκια. Σε δεύτερη φάση ο διάλογος θα γίνει με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, για να τους εξηγήσουμε τις δικές μας δυσχέρειες και να βρούμε λύσεις, όπου είναι εφικτό».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε επίσης ότι η πορεία των εισπράξεων φόρων ως τον Οκτώβριο επιτρέπει αισιοδοξία για την εκπλήρωση των στόχων του 2018, ενώ τόνισε ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έπεσαν κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 1 δισ. ευρώ (εν συγκρίσει με τα 3,6 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει πριν 3 χρόνια) ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε κινήσεις προκειμένου να εισπράξουν εκκρεμείς επιστροφές άνω των 300 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: