«ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ»! Οι τρεις σύντροφοι που έφαγε μπαμπέσικα ο Αλέξης Τσίπρας!

Κοινοποίηση:
tsi-1-735x459

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές σχεδόν έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς ακόμη δεν έχουν πάρει ολοκληρωμένη μορφή οι λίστες των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική επικαιρότητα καθημερινά «γεννά» θέματα.

Ένα από αυτά είναι και η απόφαση του κινήματος «Πράττω», του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, να μην συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές και να ανακοινώσει ουσιαστικά το οριστικό διαζύγιο με το κόμμα της Κουμουνδούρου.

«Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον Νίκο Κοτζιά, δεν θα πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου» τονίζει σε ανακοίνωση, ενώ στη συνέχεια κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «εχθρότητα» απέναντί της.

Ο Νίκος Κοτζιάς μάλιστα ακούστηκε ότι θα συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι διαψεύστηκε από την πλευρά του πρώην ΥΠΕΞ.

Όλοι οι άνθρωποι του πρωθυπουργού

Ο κ. Κοτζιάς υπήρξε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ουσιαστικά εμπνευστής της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία η ΠΓΔΜ μετονομάστηκε συνταγματικά σε «Βόρεια Μακεδονία». Μετά από έντονους κλυδωνισμούς, ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής διπλωματίας βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, κυρίως μετά από έντονο διαγκωνισμό με τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο.

Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την αμφιλεγόμενη συμφωνία με τα Σκόπια και απορρόφησε μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία. Άγνωστες παραμένουν και όλες οι παράμετροι της ουσιαστικής απομάκρυνσης του πρώην ΥΠΕΞ από την κυβέρνηση, αν και μία ολίγον αυθαίρετη αλλά και λογικοφανής ερμηνεία είναι ότι με τη θυσία του «τσιμέντωσε» για κάποιον καιρό τη συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση

Από το ΥΠΕΘΑ στην «ιδιώτευση»

Ο άσπονδος φίλος του Νίκου Κοτζιά και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, δεν άργησε πολύ να τον ακολουθήσει εκτός κυβέρνησης, καθώς κάποιους μήνες αργότερα το κόμμα απέσυρε την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση κυρίως της διαφωνίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πορεία των ΑΝΕΛ μετά την έξοδό τους από την κυβέρνηση ήταν τρικυμιώδης, με αποχωρήσεις στελεχών και κίνδυνο να χαθεί η κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, μέχρι τις ευρωεκλογές όπου το κόμμα του Πάνου Καμμένου συγκέντρωσε μόλις το 0,8% των ψήφων, φτάνοντας στο όριο της πολιτικής ανυπαρξίας.

Την περασμένη Κυριακή, μετά από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κ.Ο., οι ΑΝΕΛ έλαβαν την απόφαση να μην κατέβουν στις εκλογές του Ιουλίου. Ο Πάνος Καμμένος που μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν στην κυβέρνηση, σε ένα κομβικό για τη χώρα υπουργείο ο ίδιος, βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο όπου το πολιτικό του μέλλον είναι αβέβαιο και έχοντας χάσει ισχυρά πολιτικά και κοινωνικά ερείσματα, αν κρίνουμε από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Με λίγα λόγια ο Πάνος Καμμένος φαίνεται και αυτός να πλήρωσε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και να μην έπεισε ότι μπορεί να υπάρξει μετά από αυτήν και να παράγει το δικό του πολιτικό προϊόν.

Ένας φίλος από τα παλιά

Μετά τις ευρωεκλογές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Η ΛΑ.Ε. υπέστη στις ευρωεκλογές μία πολύ βαριά ήττα για την οποία φέρω πλήρως και ακέραια την ευθύνη» και έτσι αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε επικεφαλής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου και μετά το περίφημο δημοψήφισμα. Ο κ. Λαφαζάνης μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές και να δεχθεί τους όρους τους, έφυγε από το κυβερνών κόμμα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών και δημιούργησε της Λαϊκή Ενότητα.

Η μέχρι τότε συμπόρευση με τον Αλέξη Τσίπρα μετατράπηκε σε σφοδρή αντιπαράθεση, σε «βαριές κουβέντες» και συνεχή ένταση ένθεν και ένθεν. Η ΛΑΕ με πιο πρόσφατο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί θεσμικά αλλά προσπάθησε να δώσει ένα στίγμα στους «δρόμους» κρατώντας υψηλά την αντιπολιτευτική ένταση.
Αυτή τη στιγμή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης βρίσκεται σε μία κρίσιμη πολιτική καμπή και το κόμμα που διαμόρφωσε σε αναζήτηση ζωτικού χώρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: