Συρία: Στα 5 εκατομμύρια τα εκτοπισμένα παιδιά εξαιτίας του πολέμου

Κοινοποίηση:
syria_0

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία βάζουν συχνά στο στόχαστρο παιδιά κι έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια ανήλικα θύματα, τα περισσότερα από τα οποία αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, με αποτέλεσμα να καταπατάται μεταξύ άλλων το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, τόνισαν ερευνητές του ΟΗΕ σε έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη στη Γενεύη.

Στο κείμενό της για την ένοπλη σύρραξη η οποία ξέσπασε το 2011, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία απαριθμεί κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών: βομβαρδισμούς, χρήση χημικών όπλων, βιασμούς κοριτσιών ακόμη και 9 ετών, εξαναγκαστική στρατολόγηση αγοριών…

Οι ειδικοί του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας και άλλα 2,5 εκατ. έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες.

«Μέχρι σήμερα, πάνω από 2,1 εκατ. κορίτσια και αγόρια στη Συρία έχουν πάψει να πηγαίνουν στο σχολείο κανονικά», σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία προσθέτει πως δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει χρόνια εκπαίδευσης.

Σχολεία έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στηλιτεύει ακόμη η Επιτροπή του ΟΗΕ. Για παράδειγμα, την 1η Ιανουαρίου τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον σχολείου στην επαρχία Ιντλίμπ, το ύστατο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη χώρα, σύμφωνα με ακτιβιστές.

«Η συριακή κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει επείγουσες προσπάθειες προκειμένου όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να επιστρέψουν στο σύστημα παιδείας», ανέφερε η Κάρεν Αμπουζαΐντ, μέλος της Επιτροπής Έρευνας. «Οι ένοπλες οργανώσεις που κατέχουν εδάφη επίσης πρέπει να επιτρέψουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση», είπε η ίδια.

Στο κείμενο της Επιτροπής Έρευνας υπογραμμίζονται τα ψυχικά τραύματα που υφίστανται παιδιά τα οποία βιώνουν επιθέσεις, πολιορκίες, βασανιστήρια, φυλακίσεις και φυγή, γενικά την απώλεια κάθε ίχνους ομαλότητας στη ζωή τους.

Πολλά παιδιά «περιγράφουν ότι υποφέρουν από διάφορες διαταραχές του ύπνου», ή ότι τρέφουν αισθήματα «ανασφάλειας, εγκατάλειψης, εκδίκησης, απελπισίας, φόβου», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία επικαλείται 5.000 συνεντεύξεις με παιδιά και ενήλικους στη Συρία.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το κυριότερο θέατρο επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, περίπου 350.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτοπίστηκαν στην επαρχία από τις αρχές Δεκεμβρίου και αναζήτησαν καταφύγιο σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Αυτά είναι τα γεννηματα που παρήγαγε ο isis στα στρατόπεδα τους τα τελευταία χρόνια. . Η γενιά των λεγόμενων νέων μαχητών . Θα καταλήξουν στα τουρκικά νοσοκομεία όπου θα τεμαχιστούν και τα όργανα τους θα πουληθούν στην Γερμανία έναντι εκατομυρίων. Είναι στοκ βιολογικό , άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν έτσι και αλλιώς. Πάντως Καλύτερα να γίνουν όργανα μεταμοσχεύσεων για τους ευρωπαίους, παρά αυριανοι βομβιστές και αποκεφαλιστες. Δυστυχώς οι νεγροειδεις δεν νοιάζονται για ότι γεννοβολανε…. Εμείς έχουμε να φροντίσουμε τα δικά μας παιδιά , που το μέλλον τους φαινεται σκοτεινό εξ αιτίας των νεγροειδων εποικων που είναι ήδη εδώ και ροκανίζουν περιουσίες και την ίδια μας την ζωη…

  2. ΞΕΡΕΤΕ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ……..ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΕΤΕ Γ@ΜΗΜΕΝΟΙ

    1. Να σου πω κατι;;; Μια σκέψη ειναι, δεν ξερω αν ειναι σωστή η οχι, αλλα οταν ενα παιδι ειναι κατω των τριών, δεν θα με πείραζε να το έφερναν εδω, αλλα να μεγαλωσει σαν Ελληνας και ποτε να μην μάθει οτι δεν ειναι. Εξ αλλου πιςτευω πως αρκετοί Σύριοι εχουν Ελληνικό DNA, οπως και πολλοι Τούρκοι και δεν το ξερουν. Ειναι χίλιες φορές προτιμότερο απο αυτα τα εικοσιπενταχρονα …ανήλικα…που μας κουβαλάνε εδω η απο ολους τους υπόλοιπους. Ουτε γυναικες θελω, ουτε οικογένειες. Αυτοι ειναι επικίνδυνοι. Αυτοι ξερουν τι ειναι και θα παραμείνουν ετςι. Επικινδυνο. Ενω τα παιδάκια αν μεγαλώσουν σαν Ορθόδοξοι Ελληνες, δεν αποτελούν κίνδυνο. Αν πρεπει λοιπον να δεχτούμε αλλοδαπούς, ας ειναι παιδια. Ολοι οι αλλοι να πανε στον εξω απο δω. Δεν με ενδιαφέρει κανένας. Ειναι επικίνδυνοι για την Ελλαδα. Θα μπορούσαν οι προδοτες κυβερνήτες να εισειγηθουν κατι τετοιο. Και καλο θα εκαναν και χωρις κίνδυνο.

Comments are closed.