Συνταξιούχοι: Πότε και πόσο μειώνονται οι αποδοχές τους όταν εργάζονται

Κοινοποίηση:
1

Τι ισχύει για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13.5.2016 (ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου) και ποιες διαφορές υπάρχουν για πρώην μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Δύο ταχύτητες ισχύουν στην απασχόληση συνταξιούχων. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε αυτούς που είχαν συνταξιοδοτηθεί και εργάζονταν ήδη στις 13.5.2016, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, και εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη με το νέο καθεστώς.
Για τους νέους συνταξιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες (εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ) περικόπτεται το 60% του συνόλου των ακαθάριστων συντάξεων. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Ο νέος νόµος δίνει ανάσα σε χιλιάδες επαγγελµατίες που επιθυµούν να εργάζονται και µετά τη συνταξιοδότησή τους διατηρώντας τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. Ευνοϊκότερο καθεστώς ισχύει για τους αγρότες. Δεν θα περικόπτεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημα από τις αγροτικές δραστηριότητες δεν υπερβαίνει τα 4.923 ευρώ ετησίως. Επιπλέον αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων που διορίζονται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ειδικότερα με έγγραφο του ΕΦΚΑ στις 4.1.2019 γνωστοποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 4554/2018, οι οποίες, µεταξύ άλλων, ρυθµίζουν την απασχόληση των ασφαλισµένων του ΟΑΕΕ και άλλων ελεύθερων επαγγελµατιών µετά τη συνταξιοδότησή τους. Με τις σχετικές διατάξεις του νόµου παρέχεται η δυνατότητα για πρώτη φορά σε χιλιάδες επαγγελµατίες να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ενεργές και ταυτόχρονα να καταθέτουν αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, χωρίς να είναι απαραίτητο να διακόψουν την επαγγελµατική τους δραστηριότητα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: