Στο κόκκινο οι σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας: «Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου», λέει ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία!

Κοινοποίηση:
hd5fyw1581617250380

Μόσχα: Έχει κάθε δικαίωμα ο Άσαντ σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ρώσος Πρέσβης στην Άγκυρα Αλεξέι Γέρκοφ, ισχυριζόμενος ότι η όξυνση στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο ίδιος δέχεται απειλές κατά της ζωής του.

Σε δηλώσεις του, τις οποίες μεταδίδει το Sputnik, ο Γέρκοφ σημειώνει ότι το μίσος εναντίον της Ρωσίας (στην Τουρκία) έχει αυξηθεί τώρα στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Χαλέπι. Τότε, θυμίζει ο ίδιος, πρώτα είχε καταρριφθεί ένα αεροσκάφος από την Τουρκία και έπειτα δολοφονήθηκε ο Ρώσος Πρέσβης. «Δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου», καταλήγει.

Μόσχα: Έχει κάθε δικαίωμα ο Άσαντ σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις
Η δήλωση αυτή έρχεται έπειτα από την όξυνση -σε πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια επίπεδα- των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, γύρω από την Ιντλίμπ της Συρίας, όπου τα στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Άσαντ προελαύνουν με την κάλυψη και τις ευχές της Μόσχας.

Προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε πως η Δαμασκός έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης τρομοκρατικών ομάδων στα εδάφη της. «Είναι ζήτημα εκπλήρωσης των συμφωνιών του Σότσι και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή για όλα τα μέρη. Επίσης μιλάμε για μάχη κατά της τρομοκρατίας την οποία έχουν εξαπολύσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας στο έδαφος της χώρας της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεκατέσσερις τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 45 τραυματισθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε επιθέσεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες επέτρεψαν στη Δαμασκό να ανακτήσει πολλούς τομείς στην επαρχία, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.

«Τα αεροπλάνα που πλήττουν τους άμαχους πληθυσμούς στην Ιντλίμπ δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν με ησυχία όπως πριν», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό ούτε αν τα ρωσικά αεροπλάνα θα αποτελούν επίσης στόχους.

Οργή της Τουρκίας – Η στρατιωτική απάντηση
Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε στις απειλές του, αν και έβαλε στο κάδρο και τους τζιχαντιστές, μια αλλαγή θέσης που προέκυψε έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη.

«Θα χρησιμοποιηθεί βία στην Ιντλίμπ εναντίον αυτών που δεν σέβονται την κατάπαυση του πυρός, περιλαμβανομένων των ριζοσπαστών», δήλωσε ο Ακάρ, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο το Anadolu, έχουν ήδη αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας στην Ιντλίμπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: