Στοιχειώνει η λίστα του θανάτου – Ξεκληρίστηκαν οικογένειες- Οι τραγωδίες πίσω από τους 93 ανθρώπους που χάθηκαν στην πυρκαγιά

Κοινοποίηση:

Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, παιδιά που δεν πρόλαβαν όχι μόνο να παίξουν, αλλά να κάνουν και τα πρώτα τους βήματα είναι τα θύματα εκείνου του μαύρου απογεύματος της 23ης Ιουλίου
Το ημερολόγιο γράφει 23 Ιουλίου 2018. Μία ημέρα στην καρδιά του καλοκαιριού, που τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξή της, παρά μόνον λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, όταν μία μεγάλη φωτιά ξεσπάει στο Μάτι.

Μία φωτιά που μετατράπηκε σε έναν άνευ προηγουμένου πύρινο εφιάλτη και κατέληξε σε εθνική τραγωδία. Ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 93. Οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, παιδιά που δεν πρόλαβαν όχι μόνο να παίξουν, αλλά να κάνουν και τα πρώτα τους βήματα.

Τον τραγικό επίλογο της φονικής πυρκαγιάς έγραψε η «μαύρη λίστα» με τα ονόματα των 93 ανθρώπων που «χάθηκαν» στη μανία της λαίλαπας.

Ο μακάβριος αυτός κατάλογος βάζει την τελευταία τελεία στις τραγικές ανθρώπινες ιστορίες, που έρχονταν καθημερινά στο φως όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η επίσημη σφραγίδα στο ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών.

Πρώτο θύμα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας ένα μωρό, μόλις έξι μηνών, που «πνίγηκε» από τις αναθυμιάσεις, ενώ λίγες ημέρες μετά έφυγε από τη ζωή και η μητέρα του.

Η οικογένεια Φύτρου θρηνεί τη 13χρονη Εβίτα που σκοτώθηκε πέφτοντας σε γκρεμό, καθώς και τον πατέρα και τον μικρότερο αδελφό της που βρέθηκαν νεκροί ο ένας δίπλα στον άλλον κοντά στο αυτοκίνητό τους.

Τέσσερα θύματα μετρά και η οικογένεια Φιλιπποπούλου, με τα δίδυμα κοριτσάκια που συγκίνησαν ολόκληρο τον πλανήτη. Ο παππούς Φίλιππος, η γιαγιά Σοφία και τα δύο εννιάχρονα κορίτσια, η Σοφία και η Βασιλική άφησαν τελευταία τους πνοή αγκαλιασμένοι στο «οικόπεδο της φρίκης».

Πέντε νεκρούς μετρά, η οικογένεια του γνωστού σεφ Παναγιώτη Κοκκινίδη, ο οποίος εγκλωβίστηκε και έχασε τη ζωή του στο ίδιο οικόπεδο μαζί με τη γυναίκα του, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και την μητέρα του, ενώ άλλους τρεις δικούς της ανθρώπους θρηνεί και η οικογένεια Χερουβείμ.

Στα θύματα της ανείπωτης τραγωδίας συγκαταλέγονται η γνωστή ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρναβίτης.

Ιστορίες που συγκλονίζουν και λυγίζουν ακόμη και τους πιο σκληρούς.

«Αντίο μπέμπη μου…»

Ήταν το μικρότερο θύμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Ένα αγοράκι που είχε δει το φως της ζωής μόλις έξι μήνες πριν, στις 23 Ιανουαρίου 2018. Κανείς δεν πίστευε, ότι ακριβώς την ημέρα που συμπλήρωνε έξι μήνες ζωής, στις 23 Ιουλίου, θα κοβόταν τόσο σύντομα το νήμα της ζωής του.
Ξεψύχησε ενώ βρισκόταν στον αγκαλιά της μάνας του, που προσπαθούσε απέλπιδα να το θηλάσει για να του δώσει ζωή, δίνοντας τη δική της μάχη με τα σοβαρά εγκαύματά της.

Ο άνθρωπος που προσπάθησε να τους βοηθήσει επιστρέφει στον τόπο της τραγωδίας και μ ένα σπαρακτικό μήνυμα με τίτλο «Αντίο μπέμπη μου» σημειώνει ότι θα επιστρέφει στο σημείο της τραγωδίας «για να δουν το μέρος να πρασινίζει με το χαμόγελό του αδικοχαμένου τους παιδιού».

Το βρέφος ήταν παιδί πυροσβέστη που επιχειρούσε στην περιοχή την ώρα της φονικής πυρκαγιάς.

gramma_se_bebi

Η γιαγιά του βρέφους, Μαρία Διονυσιώτη ειχε δηλώσει: «Ο εγγονός μου ήταν έξι μηνών, δεν τον είχαμε βαφτίσει ακόμα. Πέθανε στην αγκαλιά της Μαργαρίτας και τώρα εκείνη είναι στην Εντατική. Τους βρήκαμε και τους δυο στη θάλασσα περίπου πέντε ώρες αφού η φωτιά έφτασε στο Μάτι».

Η ίδια και ο άνδρας της είχαν σωθεί γιατί το μοιραίο απόγευμα βρίσκονταν στην Αθήνα, προκειμένου να επισκεφτούν το γιατρό. «Ο Θεός δεν μας έχει δώσει λόγια να περιγράψουμε όσα πάθαμε» λέει. «Το σπίτι μου κάηκε, το σπίτι της κόρης μου επίσης, αλλά πραγματικά αυτό δεν είναι τίποτα».

Λίγες ημέρες μετά, υπέκυψε και η μητέρα του μωρού, η 35χρονη Μαργαρίτα.

Η συγκλονιστική ιστορία της οικογένειας Φύτρου

Η 13χρονη Εβίτα έπεσε από ύψος 15 μέτρων σε γκρεμό, στην προσπάθειά της να σωθεί από τις φλόγες. Λίγες ώρες αργότερα την μία ακόμη πιο τραγική πινελιά προστέθηκε στο δράμα της οικογένειας Φύτρου.

Ο 54χρονος πατέρας της, Γρηγόρης και ο 11χρονος αδελφός της, Ανδρέας, βρέθηκαν απανθρακωμένοι, δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας, καθώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από τις πύρινες γλώσσες.

fytrou
grigoris-fytros
Γρηγόρης Φύτρος
andreas-fytros
Ανδρέας Φύτρος

Μέσα σε λίγες ώρες, η Βαρβάρα Βουκάκη έχασε τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της. Η ίδια με ένασυγκινητικό μήνυμα βρήκε το κουράγιο να πει «ευχαριστώ» σε όσους της συμπαραστάθηκαν στον «γολγοθά» που βιώνει.

«Η αγάπη όλων σας είναι συγκινητική. Ο τρόπος που ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί σταθήκατε στον Γρηγοράκη, στην Εβιτούλα και στον Ανδρεούλη μου που δεν τα κατάφεραν, αλλά και σε μένα που έμεινα πίσω για να τα ζήσω όλα αυτά, δείχνει πόση αγάπη υπάρχει γύρω μας και με βοηθάει να φανώ δυνατή. Εύχομαι σε όλους σας να ζείτε την κάθε ημέρα σας, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όσα έχετε, αγαπώντας βαθιά και έχοντας στο μυαλό σας ότι όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Αυτόν καλούμαστε να εκπληρώσουμε και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει τίποτα… Σας ευχαριστώ όλους θερμά και σας στέλνω ευχές για όλα τα καλά στη ζωή σας. Ο Γρηγόρης, η Εβιτα και ο Ανδρέας μου θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που είχαν τέτοιους φίλους, όπως είμαι και εγώ που σας έχω…», έγραψε στο Facebook.

Τραγική ειρωνεία: Η οικογένεια Φύτρου ήταν συγγενείς με το έξι μηνών βρέφος που χάθηκε στην ίδια πυρκαγιά.

Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου: Τα δίδυμα που συγκίνησαν τον πλανήτη

Η ιστορία τους συγκλόνισε όλον τον κόσμο. Οι 9χρονες διδυμες Βασιλική και Σοφία Φιλιπποπούλου αγνοούνταν από το απόγευμα της πυρκαγιάς.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» σήμανε Amber Alertκαι η δραματική αναζήτησή τους είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, με τους Times του Λονδίνου να τις έχει στο πρωτοσέλιδό του.

amber_alert_didimes
tweens_missing

Το θρίλερ έγινε ακόμη εντονότερο, όταν ο πατέρας τους νόμισε ότι είδε σε τηλεοπτικό πλάνο τα κορίτσια του να αποβιβάζονται από βάρκες με διασωθέντες από τη θάλασσα.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν επρόκειτο για τα δυο κορίτσια. Όλοι, όμως, ήλπιζαν ότι θα βρεθούν ζωνταντά. Όμως,  στις 27 Ιουλίου γράφτηκε ο τραγικός επίλογος, όταν ταυτοποιήθηκαν οι σοροί τους. Τα δύο κοριτσάκια ρέθηκαν αγκαλιασμένα με τον παππού τους, Φίλιππο και την γιαγιά τους, Σοφία.

Το μακάβρια προφητικό post του σεφ Παναγιώτη Κοκκινίδη στο Facebook 

Η φωτιά ξεσπά στο Μάτι το απόγευμα εκείνης της «μαύρης» Δευτέρας του Ιουλίου.

Ο σεφ Πανγιώτης Κοκκινίδης, «ανέβασε» ένα βίντεο με τους καπνούς στο Facebook, γράφοντας ένα μήνυμα που αποδείχθηκε μακάβρια προφητικό: «Αν δεν γίνει ένα θαύμα θα καεί πολύς κόσμος».

Μερικές ώρες μετά, εκείνος η σύζυγός του Κασσιανή, η μητέρα του Πιπίνα και τα δύο ανήλικα παιδιά του, Γιώργος και Δημήτρης, του θα βρισκόταν ανάμεσα στους 26 ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στο «οικόπεδο της φρίκης».

Βασιλική Χερουβείμ: Κάηκε με τα παιδιά της στο ίδιο σπίτι που χάθηκε ο άντρας της

Η Βασιλική Χερουβείμ, τεχνολόγος ακτινολόγος, βρέθηκε απανθρακωμένη μαζί με τα δύο δίδυμα κοριτσάκια της, Μελίνα-Ευπραξία και Μαρία-Ηλιάνα, καθώς και τη μητέρα της, Ευπραξία. Ολίσθημα στη «μαύρη λίστα»  αυτή που έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι η καταγραφή των κοριτσιών ως «αγνώστου πατρός», μία ιδιαίτερα ευαίσθητη πληροφορίας για την οικογένεια.

Η Βασιλική, οι κόρες της και η μητέρα της εντοπίστηκαν μέσα σε ένα από τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που έγιναν παρανάλωμα στο Μάτι. Αναγνωρίστηκε από τους γείτονές της, καθώς δίπλα στο πτώμα της βρέθηκε η τσάντα με την ταυτότητά της, ενώ αναγνώρισαν ένα από τα δύο κορίτσια της.

aktinologos_didimi
aktinologos_didimi_mesa

Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι η γυναίκα είχε παρουσιαστεί για πρώτη ημέρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας στις 23 Ιουλίου, ενώ πέρυσι στο ίδιο σπίτι είχε χάσει τη ζωή του στο ίδιο σπίτι ο παππούς των παιδιών, πέφτοντας στο πηγάδι.

Η τελευταία παράσταση της Χρύσας Σπηλιώτη

Η ηθοποιός   Χρύσας Σπηλιώτη και ο σύζυγός της, Δημήτρης Τουρναβίτης, βρίσκονταν για αρκετές ημέρες στη λίστα των αγνοουμένων της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η αναζήτησή τους είχε εξελιχθεί σε θρίλερ. Στην τελευταία του επικοινωνία με τη μητέρα του, ο Δημήτρης Τουρναβίτης, είχε προλάβει μόνο να της πει «άσε μας, φεύγουμε». Τις ελπίδες της οικογενειας είχε αναπτερώσει ο εντοπισμός του σκύλου της ηθοποιού, με το κλουβί του, κοντά στη θάλασσα.

xrisa_spiliwti
spilioti
tournavitis_spilioti-750x430

Μάλιστα, ο αδελφός του πρώην αθλητή που από την πρώτη στιγμή έψαχνε το ζευγάρι, ενώ αποκάλυψε πως βρήκε ζωντανό κοντά στην θάλασσα ένα από τα σκυλιά της ηθοποιού. Δεν δίστασε, μάλιστα, να βουτήξει σε ζωντανή μετάδοση στη θάλασσα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει κάποιο στοιχείο.

Ωστόσο, το πρωί της 28ης Ιουλίου ταυτοποιήθηκαν οι σοροί τους, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους σε ένα ακόμη οικογενειακό δράμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: