Στην Κίνα ο Νίκος Βούτσης: “η χώρα εργάζεται μεθοδικά…” – “μία ζώνη ένας δρόμος” – ΣΩΣΤΑ! Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ… “ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΣ” ! Η “ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ” …ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ!!!

Κοινοποίηση:
ΒΟΥΤΣΗΣ ΚΙΝΑ

Η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Κίνα και η συνεργασία Αθήνας – Πεκίνου θα μπορούσε να αναπτυχθεί με πιο γοργούς ρυθμούς και σε μεγαλύτερο βαθμό, είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Xinhua»

Η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν από κοινού να οικοδομήσουν το μέλλον των σχέσεών τους ως πόλοι της παγκόσμιας ειρήνης και οικονομίας, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, μετά την συνάντηση του με τον Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wang Qishan, στο Πεκίνο.

Ο κ. Βούτσης, υπογράμμισε ότι: η Ελλάδα έχει άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και γι’ αυτό θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χώρες στην Ευρώπη που μπορεί να γίνει όχι απλώς γέφυρα ανάπτυξης των σχέσεων Ε.Ε. Κίνας, αλλά καθοριστικό σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη του προγράμματος «μία ζώνη ένας δρόμος».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ελλάδας, καθώς και στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road, Ελλάδα και Κίνα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, αλλά πολλά ακόμα θα μπορούσαν να επιτευχθούν, είπε ο κ. Βούτσης. Σε ό,τι αφορά στην πρωτοβουλία Belt and Road, ο Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος, ήμουν πολύ αισιόδοξος πως ολόκληρη η Ευρώπη, ειδικά τα Βαλκάνια και η χώρα μας θα ήταν ανοιχτά απέναντι στο μεγάλο αυτό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο αφορά και άλλες ηπείρους, και θα το στήριζαν, ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία ως προς τους όρους του εμπορίου, αλλά και σχετικά με τα πολιτιστικά προϊόντα και τις ανταλλαγές σε επίπεδο λαών».

«Η πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα και η προσπάθεια που καταβάλλει για τις σχέσεις της με την Κίνα είναι αδιάλειπτες. Υφίστανται κάποια προσκόμματα, τα οποία απορρέουν από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία κάποιες φορές μεγεθύνονται ανάλογα με την “απειλή” που κάποιοι Ευρωπαίοι αισθάνονται από το ρόλο της Κίνας» δήλωσε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τώρα ποια είναι τα όρια τα οποία επιτρέπει η ΕΕ σε σχέσεις, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα αναπτύσσονταν πολύ πιο γοργά και σε μεγαλύτερο βαθμό» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει ενστερνιστεί το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας μας μετά την έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τον Αύγουστο του 2018».

Τόνισε πως «είμαστε η χώρα που εργάζεται μεθοδικά για να ανοίξουν οι δρόμοι για την ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Παρά τα εμπόδια, ο πρόεδρος της Βουλής μετέφερε το μήνυμα πως η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βγει από την οκταετή κρίση χρέους και να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Προσπαθώ να διατηρώ την αισιοδοξία αυτή, όχι επειδή υπάρχουν σύννεφα από την ελληνική ή την κινεζική πλευρά, αλλά λόγω των όσων συμβαίνουν στον ευρύτερο χάρτη, όπως οι επαπειλούμενοι εμπορικοί πόλεμοι. Ποιος φανταζόταν πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά τέτοια θέματα προκύπτουν ανάμεσα στους μεγάλους πόλους, στις ΗΠΑ της κυβέρνησης Τραμπ, στους G7, στη Ρωσία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε.

Τέτοιου είδους εξελίξεις προκαλούν αστάθεια και αβεβαιότητα στην οικονομία και δύνανται να προκαλέσουν καθυστερήσεις στα σχέδια συνεργασίας, ή να τα θέσουν σε κίνδυνο, είπε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες για την επίλυση τέτοιων θεμάτων.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: