Σε ισχύ νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση για αποπληρωμή χρεών προς τη ΔΕΗ – Οι όροι της – Παραδείγματα

Κοινοποίηση:
dee

Σε ισχύ έθεσε η ΔΕΗ ένα νέο ευνοϊκότερο σύστημα διακανονισμού για την εξόφληση χρεών προς την επιχείρηση, προς διευκόλυνση των οφειλετών.

Η ρύθμιση ανάλογα με το ύψος του χρέους προβλέπει προκαταβολή από το 10% της οφειλής και εξόφληση σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής.

Προκαταβολή και δόσεις

Αναλυτικότερα, το ύψος της προκαταβολής και οι δόσεις κλιμακώνονται ως εξής:

Για χρέος έως 500 ευρώ, προκαταβολή 10% και 5 μηνιαίες δόσεις.
Από 500 ως 1.000 ευρώ, προκαταβολή 10% και 8 μηνιαίες δόσεις.
Από 1.000 ως 2.000 ευρώ, προκαταβολή 15% και 12 μηνιαίες δόσεις.
Από 2.000 ως 3.000 ευρώ, προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις.
Από 3.000 ευρώ και πάνω υπάρχουν δύο εναλλακτικές: προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις ή προκαταβολή 30% και 24 μηνιαίες δόσεις.

Η διαδικασία της αίτησης

Στο πλαίσιο της απλούστευσης προβλέπεται επίσης αυτοματοποιημένη διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων ρύθμισης η οποία θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης.

Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Επιπλέον από την ερχόμενη Τρίτη 8 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770 ενώ σε επόμενη φάση στόχος είναι η διαδικασία να διεκπεραιώνεται και ηλεκτρονικά.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση, είναι να εξοφλούνται εμπρόθεσμα οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμοί (λογαριασμοί που εκδίδονται μετά τη ρύθμιση).

Όποιος χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς.

Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς.

Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες, που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, εφαρμόζεται ο Κώδικας Προμήθειας, δηλ. κάθε δόση διαμορφώνεται στο μισό του Μέσου Μηνιαίου Λογαριασμού.

Παραδείγματα

Παράδειγμα 1: Οφειλή 1 έτους, ποσού 1.200 ευρώ – 24 δόσεις των 50 ευρώ, προκαταβάλλεται η 1η δόση.

Παράδειγμα 2: Οφειλή 2 ετών, ποσού 3.600 ευρώ – 48 δόσεις των 75 ευρώ, προκαταβάλλεται η 1η δόση.

Όσοι πελάτες δεν έχουν πλέον σύμβαση με τη ΔΕΗ, αλλά έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εξατομικευμένη ρύθμιση, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

moneyonline.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.