Σε δημοφιλή προϊόντα βρώμης η καρκινογόνος ουσία γλυφοσάτη της Monsanto

Κοινοποίηση:
1

Σημαντικά επίπεδα του χημικού γλυφοσάτη το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ζιζανίων βρέθηκαν σε σειρά από δημοφιλή δημητριακά, βρώμη και μπάρες δημητριακών οι οποίες διατίθενται στο εμπόριο στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει μελέτη που επικαλείται ο Guardian.

Η Monsanto ανέπτυξε τη γλυφοσάτη το 1970, με το ζιζανιοκτόνο Roundup που την περιλαμβάνει, να πωλείται σήμερα σε 160 χώρες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι εδώ και χρόνια το πλέον διαδεδομένο αγροχημικό στην ιστορία. Σημειώνεται δε, πως η εταιρεία συνοδεύει την πώληση του φυτοφαρμάκου με σπόρους «ανθεκτικούς» στη χρήση του, εδραιώνοντας την προέλαση των χημικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών και τροφών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Environmental Working Group (EWG), από τα 45 προϊόντα καλλιεργημένης βρώμης που ελέγχθηκαν μόνο τα δύο δεν είχαν το εν λόγω χημικό.

Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των δειγμάτων είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης από το όριο που θεωρεί το EWG ως ασφαλές για την υγεία των παιδιών. Σημειώνεται ότι επιπλέον 16 δείγματα ήταν βιολογικής καλλιέργειας, και στα οποία βρέθηκε γλυφοσάτη σε 5 από αυτά (αν και η ποσότητα ήταν κάτω από το όριο που έχει ορίσει το EWG).

Συμπερασματικά, 3/4 προϊόντα της έρευνας είχαν περισσότερη γλυφοσάτη από αυτή που ο ΕWG θεωρεί ασφαλή για την υγεία των παιδιών.

Το EWG στην έρευνα του συμπεριέλαβε περισσότερες από δώδεκα μάρκες τροφίμων, ενώ στην έκθεση του καταγγέλλει ότι η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνώριζε εδώ και δύο χρόνια ότι υπάρχει το χημικό σε τρόφιμα αλλά δεν δημοσίευσε ποτέ αυτά τα στοιχεία.

Η καταγγελία βασίζεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από την μη κυβερνητική οργάνωση US Right to Know τον Απρίλιο.

Να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης βρέθηκαν σε προϊόντα των εταιριών Quaker, Kellogg’s και General Mills η οποία φτιάχνει τα δημητριακά Cheerios. To EWG ανέφερε ότι τα ομοσπονδιακά όρια είναι ξεπερασμένα και ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν υπερβαίνουν έναν αυστηρότερο ορισμό των ασφαλών επιπέδων.

Ο πρόεδρος του EWG δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) να μειώσει τη χρήση της γλυφοσάτης τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εταιρίες θα αντιδράσουν λόγω της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου κατά τη διοίκηση του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο επέβαλε πρόστιμο ύψους 289,2 εκατ. δολαρίων στη Monsanto, καθώς έκρινε ένοχη την αμερικανική γιγαντιαία εταιρεία για σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα, έπειτα από σχετικές έρευνες, αποδείχθηκε πως η γλυφοσάτης (glyphosate) που εμπεριέχεται στο εντομοκτόνο-σήμα κατατεθέν «Roundup», προκάλεσε καρκίνο σε παραγωγό.

Η Monsanto θα «απαντήσει» στην απόφαση με έφεση. 

Επισημαίνεται πως ο αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος ταξινόμησε αρχικά το glyphosate ως πιθανώς καρκινογόνο το 1985, ωστόσο άλλαξε την απόφασή του το 1991.

Ικανοποίηση στο Παρίσι για τη βαριά καταδίκη της Monsanto με 290 εκατ. δολάρια για την ασθένεια αγρότη.

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της (στις 11/8/2018) για τη βαριά καταδίκη του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto στις ΗΠΑ, γιατί δεν είχε ενημερώσει για την επικινδυνότητα του Roundup, ενός ζιζανιοκτόνου που περιέχει γλυφοσάτη.

Η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Brune Poirson χαιρέτισε μια «ιστορική απόφαση” που «επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή απόφαση του: την απαγόρευση της γλυφοσάτης σε τρία χρόνια”.

Τονίζοντας ότι η Γαλλία «πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση στην Ευρώπη κατά της γλυφοσάτης αλλά και κατά των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες”, η Poirson έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση «αγωνίστηκε για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών κατά της γλυφοσάτης για 10 χρόνια”.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν τη Monsanto να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό Dewayne Johnson.

Αυτός ο 46χρονος κηπουρός θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup, με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, είχαν προκαλέσει τον καρκίνο του και ότι η πολυεθνική σκόπιμα απέκρυπτε την επικινδυνότητά τους.

Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασαν επίσης οι γαλλικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, το κόμμα Europe-Ecologie-Les Verts (Οικολόγοι-Πράσινοι) και τα αγροτικά συνδικάτα κατά της γλυφοσάτης.

«Αυτή η απόφαση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία, των χρηστών κατά πρώτον –συνεπώς των αγροτών– και μετά αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα”, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Αγροτικής Συνομοσπονδίας Laurent Pinatel.

Ο εκπρόσωπος του τρίτου αγροτικού συνδικάτου στη Γαλλία υπενθύμισε την υπόσχεση του Emmanuel Macron να έχει σταματήσει η χρήση της γλυφοσάτης έως το 2021.
Αυτό προϋποθέτει, είπε, «τεχνικά μέσα, έρευνα και οικονομικά μέσα επίσης, καθώς τα φυτοφάρμακα είναι ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό πόλεμο”.

Το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι θεωρεί ότι η καταδίκη της Monsanto είναι «ιστορική”. 

«Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής.
Οι οικολόγοι ζητούν επίσημα από την κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει όσον αφορά τη γλυφοσάτη και τα φυτοφάρμακα που καταστρέφουν την υγεία και τη βιοποικιλότητα”, έγραψε το EELV.

«Αντί να κερδίζει χρόνο για τα συμφέροντα ορισμένων, η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης χωρίς καθυστέρηση και να αποδεσμεύσει αμέσως τους απαραίτητους πόρους για να βοηθήσει τους αγρότες να απαλλαγούν από αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα”.

Αρκετές γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρετίζουν επίσης την καταδίκη του αμερικανικού ομίλου, που πλέον ανήκει στη γερμανική Bayer.

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: