Σαουδάραβες: Ξεχάστε τον Κασόγκι, ας μιλήσουμε για δουλειές!!!!

Κοινοποίηση:
c2762b42962adadd5a66345f9b0326d6_XL

Εάν με κάποιον τρόπο χάσατε την είδηση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi από Σαουδάραβες πράκτορες και την παγκόσμια κατακραυγή που ακολούθησε, ίσως να πιστεύετε ότι η Σαουδική Αραβία είναι η πιο αγαπητή παρουσία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Το βασίλειο έχει στείλει μία από τις ισχυρότερες αντιπροσωπείες του στο ελβετικό ορεινό θέρετρο και έχει γεμίσει τις ατζέντες των κορυφαίων στελεχών του με συναντήσεις με διεθνείς ομότιμους.

Έχει καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσει κορυφαίους δυτικούς επιχειρηματίες για μια συζήτηση για τα «επόμενα βήματα για τη Σαουδική Αραβία», όπου ο CEO της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Patrick Pouyanne και ο επικεφαλής της Morgan Stanley, James Gorman, θα κάθονται δίπλα στους υπουργούς οικονομικών και οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας.

Η συγκέντρωση στο Νταβός είναι μια ευκαιρία για τους Σαουδάραβες να προσπαθήσουν να αφήσουν πίσω τους μήνες έντονων επικρίσεων για τη δολοφονία του Khashoggi, κριτικού του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Η δολοφονία του από μια ομάδα σαουδαραβικών πρακτόρων προκάλεσε εκτεταμένη διεθνή κατακραγή και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα, που στο παρελθόν θαυμάστηκε στη Δύση επειδή προωθούσε ριζικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης, των έργων υποδομής και την άδεια στις γυναίκες να οδηγούν.

Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών δεν συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο του πρίγκιπα Future Investment Initiative τον Οκτώβριο, στο Νταβός η Σαουδική αντιπροσωπεία είχε δεκάδες συναντήσεις και κανένας δυτικός επενδυτής δεν αποσύρθηκε από αυτές, είπε στο Reuters ο υπουργός οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας Mohammad Al Tuwaijri την Τετάρτη.

“Σε καθημερινή βάση στη Σαουδική Αραβία η ζωή συνεχίζεται. Η δουλειά μας ως κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι η υποδομή, ιδίως η νομική, είναι σταθερή. Αυτό το ταξίδι μετασχηματισμού ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει επενδυτές”, ανέφερε ο Tuwaijri, ενώ πρόσθεσε ότι η έρευνα για τη δολοφονία χρειάζεται χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Mohammed al-Jadaan δήλωσε στο CNBC ότι “ήταν πολύ ατυχές αυτό που συνέβη στον Jamal”, αλλά επίσης πρότεινε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και τη δίκη. Είπε επίσης ότι το γεγονός ότι ένα κρατικό ομόλογο ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπερκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους.

Τα τελευταία δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν ότι οι νέες άδειες ξένων άμεσων επενδύσεων διπλασιάστηκαν πέρυσι, από 377 το 2017, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επέλεξε δύο κρατικές εταιρείες της Σ. Αραβίας – Aramco και Sabic – να είναι μεταξύ των 100 στρατηγικών εταίρων του το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Aramco σχεδιάζει μια δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο το 2021, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: