Σάλος στο Ισραήλ με το πρόγραμμα «θεραπείας των ομοφυλόφιλων» -Τι περιλαμβάνει

Κοινοποίηση:
loatki-koinotita-14-7-19

Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Ραφί Πέρετζ, Ορθόδοξος ραβίνος και αρχηγός του υπερεθνικιστού κόμματος Ενωμένη Δεξιά τάχθηκε υπέρ της αποκαλούμενης «θεραπείας μεταστροφής» των ομοφυλόφιλων, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης και οργανώσεων της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Τι περιλαμβάνει η «θεραπεία της μεταστροφής»

Παράλληλα την έντονη αποδοκιμασία στα λεγόμενά του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η αποκαλούμενη «θεραπεία μεταστροφής», αποτελεί μια απόπειρα μεταβολής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, μέσα από ψυχολογικά, πνευματικά -και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις- σωματικά μέσα. Οι περισσότερες χώρες της Δύσης απαξιώνουν αυτή την πρακτική, την οποία έχουν καταδικάσει ως δυνητικά επιβλαβή και επικίνδυνη ιατρικοί σύλλογοι, ανάμεσά τους και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος.

Ο Πέρετζ, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στην δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου τον περασμένο μήνα, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πιστεύει ότι η θεραπεία μεταστροφής μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Δίνοντας ένα παράδειγμα ενός ομοφυλόφιλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, “είχε την τάση”, ο Πέρετζ είπε: «Αρχικά, τον αποδέχθηκα. Του είπα θερμά λόγια. Του είπα: Ας σκεφτούμε. Ας μελετήσουμε. Και ας αναλογιστούμε. Ο στόχος είναι πρώτα από όλα για τον ίδιο να μάθει καλά τον εαυτό του…και τότε να αποφασίσει».

Θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις του στο Ισραήλ

Οι δηλώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την κεντροαριστερά αντιπολίτευση, που ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου επιτρέπει την ορθόδοξη κατήχηση σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία είναι Εβραίοι οι οποίοι κατά κύριο λόγο προσδιορίζονται είτε ως κοσμικοί, είτε για μια πιο ήπια τήρηση των θρησκευτικών τύπων.

Μια ισραηλινή οργάνωση υποστήριξης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας (Israel’s LGBT Task Force) απαίτησε την αποπομπή Πέρετζ, χαρακτηρίζοντας «αστοιχείωτες» τις απόψεις του. Λίγο μετά την τηλεοπτική μετάδοση της συνέντευξης, στο τέλος του ιουδαϊκού Σαββάτου, ο Νετανιάχου συνομίλησε με τον υπουργό του ζητώντας «διευκρινίσεις».
Ο Νετανιάχου κατά του υπουργού Παιδείας του Ισραήλ

«Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας αναφορικά με την ΛΟΑΤ κοινότητα είναι απαράδεκτες για μένα και δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης της οποίας ηγούμαι», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με ανακοίνωσή του.

Την περασμένη Τρίτη (09/07) ο Πέρετζ, προκάλεσε και πάλι οργή, όταν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είπε σε συναδέρφους του υπουργούς ότι ο γάμος μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων της διασποράς ισοδυναμεί με ένα «δεύτερο Ολοκαύτωμα». Στη συνέντευξή του στο Channel 12, ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο που πασχίζει να ισορροπήσει τον σεβασμό στους άλλους, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, με τα καθήκοντά του ως θρησκευτικός ηγέτης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: