ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ!! Έρχονται αλλαγές στη συνταξιοδότηση και την ασφάλιση των αγροτών…

Κοινοποίηση:
9

Σημαντικές αλλαγές για τη συνταξιοδότηση αλλά και την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ προβλέπει για τους αγρότες πρόσφατος νόμος.

Οι διατάξεις καθιστούν ευκολότερη και απλούστερη την ασφάλιση, ενώ προβλέπουν την έκδοση της σύνταξης βάσει της ημερομηνίας των γενεθλίων των αγροτών, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Η διπλή παρέμβαση του νέου νόμου αφορά χιλιάδες αγρότες ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ. Προβλέπει αφενός ότι το 2019 οι αγρότες θα βγαίνουν πλέον στην σύνταξη με βάση την ημερομηνία των γενεθλίων τους, δηλαδή τον μήνα κατά τον οποίο κλείνουν τα 67. Η σύνταξή τους θα αρχίζει –όπως και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους– από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Τροποποιείται ταυτόχρονα ο υπολογισμός της σύνταξης από έτη σε μήνες. Αφετέρου, καθίσταται ευκολότερη και απλούστερη η εγγραφή στο μητρώο ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ με την έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ ή με απογραφικό δελτίο.

Ταυτόχρονα, ρυθμίζεται ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων αγροτών, κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης για την υπαγωγή στην ασφάλιση του τέως ΟΓΑ. Πλέον θα μπορούν να υπάγονται στην ασφάλιση από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης άσκησης της ασφαλιστέας δραστηριότητας, αν απαιτείται έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ. Διαφορετικά, η ασφάλιση θα ξεκινάει την πρώτη ημέρα του μήνα υποβολής στον ΕΦΚΑ του απογραφικού δελτίου, με την επιφύλαξη της εκ των υστέρων ολοκλήρωσης του ελέγχου. Μάλιστα, η διάταξη προβλέπει ότι με τον τρόπο αυτό θα επιλυθεί και η καθυστέρηση των ήδη εκκρεμών αιτήσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: