Ρόδιο: «Τρελή» κούρσα ανόδου για το μέταλλο που είναι 5 φορές πιο ακριβό από τον χρυσό!

Κοινοποίηση:
rhodium

To εξαιρετικά σπάνιο ασημόχρωμο μέταλλο Ρόδιο αποτελεί ένα εμπόρευμα που αναπτύσσεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, ενώ μόνο κατά τον τελευταίο μήνα κατέγραψε αύξηση 32%, την υψηλότερη από το 2008.

Το μέταλλο χρησιμοποιείται κυρίως για καταλύτες αυτοκινήτων και μόνο το 2019 αύξησε την τιμή του κατά 225%, και αναμφίβολα είναι το εμπόρευμα που έχει διαπρέψει συνολικά στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

“Το ρόδιο υπόκειται σε τρελή μεταβλητότητα”, δήλωσε στο Bloomberg ο Αντόνιο Μπέρλιν επικεφαλής ανάλυσης και ανάπτυξης αγοράς της Norilsk Nickel. Η ρωσική εταιρεία εξορύσσει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής του ροδίου.

Οι αυστηρότερες προδιαγραφές για τις εκπομπές αυτοκινήτων οδήγησαν επίσης στην αύξηση των τιμών. Το μέταλλο έφτασε τις 8.000 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία χημικών Johnson Matthey. Ορισμένοι αναλυτές και έμποροι βασικών προϊόντων λένε ότι το μέταλλο θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ των 10.000 δολαρίων, το οποίο είχε αγγίξει το 2008.

Το ρόδιο που εξορύσσεται ως παραπροϊόν της πλατίνας και του νικελίου είναι το πιο ακριβό και σπάνιο μέταλλο. Για να δοθεί μια εικόνα αυτής της σπανιότητας, αρκεί να πούμε ότι ένας τόνος φλοιού της Γης περιέχει περίπου 0,001 γραμμάριο αυτού του μετάλλου. Το ρόδιο έχει υψηλό σημείο τήξης και καταπληκτική ικανότητα να αντέχει τη διάβρωση. Χρησιμοποιείται συνήθως για τις ανακλαστικές του ιδιότητες σε αντικείμενα όπως καθρέφτες, προβολείς και κοσμήματα. Είναι πολύτιμο στην αυτοκινητοβιομηχανία ως κρίσιμο συστατικό για τους αυτόματους καταλυτικούς μετατροπείς. Το μέταλλο είναι απαραίτητο για τους κινητήρες ντίζελ αλλά και  φυσικού αερίου. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδίου στον κόσμο είναι η Νότια Αφρική, η Ρωσία και ο Καναδάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: