Προσοχή: Από τι πάσχετε αν δείτε αυτό στα ούλα σας

Κοινοποίηση:
oula2019

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν, επειδή δεν σας κάνουν πάντα να αισθανθείτε κάποια είδους αδιαθεσία. Αλλά η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημαδιών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές. Ένα τέτοιο σημάδι είναι κάτι που μπορεί να προσέξετε στα ούλα σας.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει την ποσότητα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Η κατάσταση προκαλείται συχνά από την παχυσαρκία, αλλά πολλοί ασθενείς δεν συνειδητοποιούν, ότι έχουν διαβήτη, επειδή τα συμπτώματα δεν τείνουν να τους κάνουν να αισθάνονται ιδιαίτερα άρρωστοι.

Εάν ο διαβήτης τύπου 2 αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε μπορούν να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως προβλήματα νεφρών και βλάβη των νεύρων.

Ένα προειδοποιητικό σημάδι της κατάστασης που πρέπει να προσέξουμε είναι εμφανές στα ούλα.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με την περιοδοντίτιδα

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, η οποία είναι επίσης γνωστή ως περιοδοντική νόσο (περιοδοντίτιδα).

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ασθένεια των ούλων εάν έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Diabetes.co.uk

Εκεί αναφέρεται: “Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας των ούλων. Η κακή διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τα πόδια. Παρομοίως, τα ούλα μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, αυτό μειώνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα ούλα, καθιστώντας πιο πιθανές τις λοιμώξεις των ούλων και των οστών (δοντιών).

Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο σάλιο και αυτό ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηριδίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας και οδοντικής φθοράς”.

Η σοβαρή ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη.

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας

Η φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται στα ούλα, περνάει στην κυκλοφορία του αίματος και ανατρέπει το αμυντικό σύστημα του σώματος το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Με άλλα λόγια, η νόσος των ούλων και ο διαβήτης συνδέονται αμφίδρομα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας συνιστά μετά από μια διάγνωση διαβήτη να ενημερώσετε σχετικά τον οδοντίατρό σας και να υποβληθείτε σε πλήρεις οδοντιατρικές εξετάσεις.

Τα συμπτώματα της νόσου των ούλων περιλαμβάνουν:

Αιμορραγία στο στόμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ή όταν τρώτε

Πρησμένα και κόκκινα ούλα

Επίμονη δυσάρεστη αναπνοή

Συρρίκνωση των ούλων

Αρχίζουν να εμφανίζονται κενά μεταξύ των δοντιών

Χαλαρά δόντια

Πύον γύρω από τα ούλα (αποστήματα)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: