Πούτιν: Ρούβλι για τις συναλλαγές μεταξύ των BRICS

Κοινοποίηση:
Vladimir Putin

Το ρούβλι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται πιο ενεργά στις συναλλαγές μεταξύ των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία απολαμβάνει μιας σταθερής μακροοικονομικής κατάστασης.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι το ρωσικό εθνικό νόμισμα – το ρούβλι – είναι πλήρως και ελεύθερα μετατρέψιμο σε οποιοδήποτε νόμισμα στον κόσμο. Έχοντας στο μυαλό τη σταθερή μακροοικονομική κατάσταση στη χώρα μας, το ρούβλι μπορεί να καταστεί ένα επιπρόσθετο μέσο πληρωμών ανάμεσα στις χώρες μας και ευθυγραμμίζεται πλήρως με όλες αυτές τις προϋποθέσεις», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνάντηση που είχε με μέλη του επιχειρηματικού συμβουλίου των χωρών BRICS και αξιωματούχους της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, στη διάρκεια της διάσκεψης των χωρών BRICS στη Βραζιλία.

Σημειώνεται ότι κατά τα δύο τελευταία έτη, αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να περιορίσουν τη χρήση του δολαρίου στις εμπορικές τους συναλλαγές με άλλες χώρες, εν μέρει λόγω των απειλών από μέρους της Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Μεταξύ αυτών είναι και η Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες BRICS, όπως και η Τουρκία.

Στη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που πραγματοποιήθηκε φέτος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η εποχή της παγκόσμιας «κυριαρχίας του δολαρίου» ίσως φτάνει στο τέλος της, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εξ αιτίας του ότι οι ΗΠΑ «καταχρώνται» το status του νομίσματός τους ως μέσο τιμωρίας απέναντι σε χώρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: