Πολεμικά σενάρια στην Κύπρο – Πανικός στη θάλασσα – Να τι σκοπεύει να κάνει ο Τσίπρας!

Κοινοποίηση:
tsipras-maximou-1300-perpatas

Σαράντα οκτώ ώρες πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή στην ελληνική πλευρά έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να δουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του στη “σκακιέρα” της Ανατολικής Μεσογείου. Το “θερμόμετρο” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει ανέβει στο κόκκινο και σε ένα μεγάλο βαθμό η προεκλογική κόντρα των κομμάτων ενόψει της 7ης Ιουλίου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η κινητικότητα είναι πολύ μεγάλη, αφού χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πέντε παραβάσεις και 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, πιστός στη γραμμή Ερντογάν, προειδοποίησε ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να μείνουν εκτός σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Θετικό είναι το γεγονός ότι στο debate για τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη Ιμάμογλου και Γιλντιρίμ άφησαν τη διένεξη με την Ελλάδα και την Κύπρο έξω από τη προσωπική τους διαμάχη. Βεβαιώς απομένουν ακόμα πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα.

Τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου προέταξαν από κοινού ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης στο Λουξεμβούργο.
Στη μικρή ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται ήδη η Σία Αναγνωστοπούλου, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Στο πλαισίο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής, σε προσχέδιο δήλωσης των “28”, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα εκφραστούν οι σοβαρές ανησυχίες τους για τις εξορυκτικές πρωτοβουλίες της Άγκυρας. Αναμένεται να καταδικάσουν “τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” και θα σημειώνεται ότι “η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ”. Στο κείμενο θα επισημαίνεται πως “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο”. Παράλληλα θα υπάρχει προειδοποίηση πως “δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”.

Στην Κύπρο εκτιμούν πως άσχετα με το αν η Άγκυρα έχει προχωρήσει ήδη σε γεώτρηση, μόνο το γεγονός πως αυτή η επιθετική και παράνομη ενέργεια έχει ανακοινωθεί επίσημα αποτελεί μια κλιμάκωση από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πως αποτελεί “εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ μας”. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά και ερωτήματα για την επόμενη ημέρα είναι πως θα αντιδράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά αν οι ενδείξεις πως η Τουρκία έχει προχωρήσει ήδη σε γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυτικά του νησιού επιβεβαιωθούν.

Έμπειροι αναλυτές σημειώνουν πως με τη γεώτρηση δυτικά της Πάφου ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προσπαθεί να βρει υδρογονάνθρακες, αλλά να «γκριζάρει» έμπρακτα την κυπριακή ΑΟΖ και να αποκτήσει δικαιώματα στην περιοχή. Αυτή η πράξη δημιουργεί τετελεσμένα, αφού αυτομάτως θα προκληθούν ερωτήματα για τα όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδόσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες, είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία εμπλέκονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες.

Κύπρος και Ελλάδα όλες τις τελευταίες ώρες, μέσω των συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Αναστασιάδη, προετοιμάζουν όλα τα διπλωματικά – νομικά όπλα που έχουν για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Η κινητικότητα στην περιοχή, αλλά και ο “πυρετός” αναμένεται να ανέβει ακόμα πιο πολύ από τη στιγμή, που όπως έχει γίνει γνωστό, έχει εκδοθεί και τουρκική NAVTEX για έρευνες που περιλαμβάνει και την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Παρά την ένταση και τον κίνδυνο, ακόμα και “ατυχήματος” αν τα πνεύματα δεν ηρεμήσουν τις επόμενες ώρες, από την ελληνική κυβέρνηση επιμένουν να κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα. Αντιπροσωπεία από την Αθήνα έχει μεταβεί ήδη στην Τουρκία προκειμένου μέχρι το Σάββατο να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ποια μετρα οικοδομισης εμπιστοσυνης, ρε γελοιοι, μπορουν να υπαρξουν αυτη την στιγμη, οταν το FATIH ειναι φουνταριστο μασα στην Κυπρισκη ΑΟΖ και θα κανει παρανομες γεωτρησεις και οταν καθημερινα στο Αιγαιο οι Τουρκικες παραβασεις και παραβιασεις πανε συνεφο;;;;;; Τι παει να κανει η στρατιωτικη επιτροπη αυτη την στιγμη στην Τουρκια;;;;; Μηπως προκειται να τους συνετησει;;;;;; Τουλαχιστον ειναι αστειος οποιος πιστευει κατι τετοιο!!!!!! Καποιοι πρεπει να σοβαρευτουν!!!!!!!

Comments are closed.