Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή

Κοινοποίηση:
720_177415_4069c0b9ef-9f9082967443a621

Αγριο κυνηγητό από την εφορία περιμένει χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών

 Ενας μηχανισμός που έχει αποκτήσει πολλά όπλα για να πραγματοποιεί ελέγχους φοροδιαφυγής.

Το πρώτο είναι το Ε3 που δίνει αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων και το δεύτερο η «σύνδεση» των εισπράξεων από POS με τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς –που λήγει η προθεσμία στις 15 Ιανουαρίου.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι «φρέσκες» φορολογικές υποθέσεις, οι οποίες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια εισπράξεων και τρεις παράμετροι αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες «επιλογής» προς έλεγχο.

Ποιοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη

1. Μεγάλες αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων και δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων και δαπανών που έχουν καταγραφεί για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.

2. «Αποχή» από την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού.

3. «Αμνησία» έναντι της υποχρέωσης δήλωσης των συσκευών POS που διαθέτουν στο έντυπο Ε3.

Το έντυπο Ε3 προσφέρει πλέον πληθώρα στοιχείων για στατιστική επεξεργασία αλλά και ενδείξεων πιθανής φοροδιαφυγής στους ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης.

Από τα έντυπα Ε3 που υποβλήθηκαν πέρυσι μαζί με το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αξιοποιούν τα ποσά των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων και κυρίως των δαπανών  που αναγνωρίστηκαν για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα. Τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται σε στατιστική επεξεργασία, προκειμένου να βγουν συμπεράσματα για τους μέσους όρους ακαθάριστων εσόδων και δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι περιπτώσεις φορολογικών υποθέσεων στις οποίες θα εντοπιστούν σημαντικές αποκλίσεις από τους μέσους όρους που θα έχουν καταγραφεί, αυξάνουν τους πόντους στο point system των ελέγχων.

Παράλληλα, μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 15ης Ιανουαρίου για τη δήλωση τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών, θα τρέχει αντίστροφα ο χρόνος για ελέγχους με έμφαση στα POS.

Από τους περίπου 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν μία ή περισσότερες από τις 143 δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση χρήσης POS και διασύνδεσης με τραπεζικό λογαριασμό, από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα αρχίσει η επιλογή υποθέσεων για έλεγχο, κατά προτεραιότητα σε όσους είτε δεν δήλωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό είτε «ξέχασαν» να ενσωματώσουν στο Ε3 το POS, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν. Τα πρόστιμα κατά περίπτωση κυμαίνονται από 1.000 έως και 1.500 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. καλα ολοι δεν βλεπετε τη φακα παρα μονο το τυρι…. ολα γινονται για τισ κωλοτραπεζες να περνουν κομισια απο τα μηχανακια….

  2. να σας πω εγω ποιοι φοροδιαφευγουν , τεχνικοί που τοποθετούν ac , βγάζεις απο το σπίτι σου επειδή μετακόμισες και το πας σε αλλο , η αγόρασες ενα και θέλεις να κάνεις εσυ την τοποθέτηση , αυτα είναι ολα μαύρα, θέλεις ηλεκτρολόγο , υδραυλικό , ΜΑΥΡΑ κατα μαυρα , θελεις να κάνεις ιδιαίτερο φροντιστήριο στον κανακάρη σου επειδή δεν τα παίρνει εύκολα , φωνάζεις τον Σπύρο τον μαθηματικό που το πρωί διδάσκει στο λύκειο και με 20€ την ωρα είναι ολοι ευχαριστημενοι τωρα εαν παμε στα βόρεια προάστια θα βρούμε πολλούς να φυλάνε σκοπιές σε βίλες που και αυτοί είναι μέσα στην μαυρίλα και μην μου πείτε πως ολα αυτά δεν τα γνωρίζουν ?

Comments are closed.