Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις λόγω του επανυπολογισμού των συντάξεων – Πόσα θα δοθούν σε αναδρομικά και πότε

Κοινοποίηση:
720_679510_664bae1611-94797273cda270be

Σε νέα διαδικασία επανυπολογισμού θα μπουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 περίπου 2.600.000 παλιές και νέες κύριες συντάξεις καθώς και 1.200.000 επικουρικές με βάση τις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα το ΣτΕ και τα αναπροσαρμοσμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θα καθιερωθούν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν την αναπροσαρμογή των ισχυόντων ποσοστών αναπλήρωσης για τις κύριες, καθώς κι ένα τροποποιημένο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών. Τι σημαίνει αυτό; Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο Κατρούγκαλου βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη του 2019. Αμέσως μετά και το αργότερο εντός δύο τριών μηνών- εκτιμάται ότι τόσο όλες οι παλαιές και οι νέες κύριες συντάξεις όσο και το σύνολο των επικουρικών θα περάσουν ξανά από τη διαδικασία του επανυπολογισμού.Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις από 2% έως 7% κατ’ ανώτατο όριο θα αποδοθούν σε όσους έχουν από 30 έως και 42 έτη ασφάλισης. Για τους υπόλοιπους, με λιγότερα έτη ασφάλισης, οι αναπροσαρμογές θα είναι οριακές ή ακόμη και αρνητικές αφού δεν αποκλείεται να μειωθούν τα ποσοστά αυτά για όσους έχουν από 20 έτη ασφάλισης και κάτω.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών συνταξιούχων οι όποιες μικρές προς τα πάνω αναπροσαρμογές θα καλυφθούν από την προσωπική διαφορά η οποία θα περιοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω απόμαχοι της εργασίας δεν θα δουν τα ποσά που ήδη λαμβάνουν να αυξάνονται. Όμως, θα περιοριστεί το επισφαλές μέρος της σύνταξής του.

Πραγματικές αυξήσεις μεν, οριακές δε, ενδέχεται να δουν παλαιοί συνταξιούχοι με περισσότερα από 35 με 40 έτη ασφάλισης, οι οποίοι κατέβαλλαν προσαυξημένες εισφορές κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου είτε επειδή είχαν παράλληλη ασφάλιση και 13ο και 14ο μισθό είτε επειδή υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ή επειδή απασχολούνταν σε ΔΕΚΟ ή τράπεζες. Ανάλογες αναπροσαρμογές θα έχουν μέσα από τον νέο επανυπολογισμό και νέοι συνταξιούχοι με αντίστοιχα ασφαλιστικά δεδομένα. Μέσα από τον επανυπολογισμό των επικουρικών μικρές αυξήσεις αναμένεται να δουν και περισσότεροι από 200.000 παλαιοί δικαιούχοι, κυρίως του π. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Τα ποσά αναμένεται να βελτιωθούν έστω και ελάχιστα σε σχέση με το ύψος το οποίο κυμαίνονται σήμερα

Οι δικαιούχοι τόσο κύριων όσο και επικουρικών συντάξεων οι οποίοι θα δουν πραγματικές και όχι πλασματικές αυξήσεις, θα δικαιωθούν αναδρομικά για τη χρονική περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστροφές θα γίνουν μέσα από πολλές μηνιαίες δόσεις, με πηγές του υπουργείου Εργασίας να μην αποκλείουν, ανάλογα με το ποσό των αναδρομικών στον κάθε συνταξιούχο, να φτάσει έως και τις 60.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ…………………………………!!!!!!!!!!!

  2. Οταν τά βούτηξαν έγινε έν μία νυκτί . Οι επιστροφές σέ 6 χρόνια ! Αυτό θά πεί σεβασμός στίς αποφάσεις της Δικαιοσύνης . ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΘΕ ΞΕΦΤΙΛΕΣ !

Comments are closed.