Ποια ήταν η χειρότερη χρονιά που βίωσε η ανθρωπότητα;

Κοινοποίηση:
0116GQEyebrowCareTout

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ έχουν την απάντηση.

Θα περίμενε κανείς πως η πρώτη σκέψη πάει στο 2016. Και οκ, αν θυμηθείς ότι έφυγαν μπόλικοι καλλιτέχνες εκείνη την καταραμένη χρονιά, ίσως να θυμηθείς και τα άλλα. Φωτιές στην Αμερική (μαζί με εκλογές), η Μεγάλη Βρετανία διάλεξε Brexit και στο νυχτερινό κέντρο του Orlando έπεσαν πυροβολισμοί. Να θυμίσουμε και τον ιό Zika; Την επίθεση του ISIS στις Βρυξέλλες; Πόνεσε ο κοσμάκης το 2016.

Παραδόξως ωστόσο, δεν ήταν αυτή η χειρότερη χρονιά της ανθρωπότητας. Και αν ήδη ψάχνεις το Google στα 80s και τα 70s για να σκεφτείς τι άλλο συνέβη, μην κουράζεσαι. Αποφάσισαν οι ιστορικοί του Harvard σε αυτήν εδώ την έρευνα. Και η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ήταν το 536 μ.Χ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα πάγου από τις ελβετικές Άλπεις για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, όπως και για μία έκρηξη ηφαιστείου που έγινε εκείνη την περίοδο στην Ισλανδία. Μπέρδεμα; Σε κάθε περίπτωση όμως, έβγαλαν άκρη. Γιατί αυτή η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης που ταξίδεψε από Ευρώπη μέχρι Ασία βάζοντας τέλος στις καλλιέργειες προκαλώντας πείνα. Μέσα σε αυτά πρόσθεσε 18 μήνες μαυρίλας (κυριολεκτικά) στον ουρανό και με την βουβωνική πανώλη να κάνει μία πρώιμη εμφάνιση -πριν την μεγάλη εκκαθάριση το 1347- στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία περίπου 6 μήνες μετά. Οπότε ναι. Ο κοσμάκης δεν πέρασε καλά.

Οπότε μην γκρινιάζετε για τα έτη που φεύγουν. Υπάρχουν πάντα χειρότερα. Αμέ.

ratpack.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: