Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν τα οστά

Κοινοποίηση:
osteoporosi

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διεξάγεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, ξεκινώντας μια ετήσια εκστρατεία αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης και της μεταβολικής οστικής νόσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης. Περιλαμβάνει διάφορες εκστρατείες σε εθνικό επίπεδο από τοπικές κοινωνίες ασθενών με οστεοπόρωση. Οι σημερινές δραστηριότητες εξαπλώνονται σε περισσότερες από 90 χώρες. Σχετικές εκδηλώσεις και εκστρατείες πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών που προηγούνται και ακολουθούν την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν τα οστά
Οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν την δομή των οστών σας. Μαθαίνοντας για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και τη συνολική σας υγεία θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κάθε μέρα.

Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή τουλάχιστον να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης, καθώς και τι ακριβώς σας προσφέρει η κάθε τροφή, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (National Osteoporosis Foundation – NOF):

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χωρίς λιπαρά γάλα, γιαούρτι και τυρί: Ασβέστιο. Επίσης, μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
  • Σαρδέλες κονσέρβα και σολομός (με τα κόκαλα): Ασβέστιο
  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες: Βιταμίνη D
  • Χόρτα, γογγύλια, λάχανο, μπάμιες, κινέζικο λάχανο, πικραλίδα, και μπρόκολο: Ασβέστιο
  • Σπανάκι, τεύτλα, μπάμιες, ντομάτα, αγκινάρες, μπανάνες, πατάτες, γλυκοπατάτες και σταφίδες: Μαγνήσιο
  • Ντομάτα, σταφίδες, πατάτες, σπανάκι, γλυκοπατάτες, παπάγια, πορτοκάλια, χυμός πορτοκαλιού, μπανάνες και δαμάσκηνα: Κάλιο
  • Κόκκινες πιπεριές, πράσινες πιπεριές, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μπρόκολο, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, παπάγια και ανανάς: Βιταμίνη C
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, τα γογγύλια και τα λαχανάκια Βρυξελλών: Βιταμίνη Κ
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: