«Πήραν μπρος» οι αντιπαροχές – Ζητούνται οικόπεδα σε νότια και βόρεια προάστια – Τι να προσέξετε στην συμφωνία που θα κάνετε!

Κοινοποίηση:
1

Στο κυνήγι της αντιπαροχής έχουν βγει οι κατασκευαστές. Αναζητούν οικόπεδα στα βόρεια και νότια προάστια για να χτίσουν πολυκατοικίες. Τα μυστικά του καλού ντιλ με τους εργολάβους!

Μετά από μία και πλέον δεκαετία, που τα οικόπεδα παρέμεναν στα αζήτητα, τώρα η τάση αλλάζει, καθώς οι κατασκευαστές έχουν βγει προς αναζήτηση οικοπέδων στα νότια και βόρεια προάστια, με σκοπό να χτίσουν άμεσα πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αντιπαροχής.

Επικρατέστεροι αγοραστές οι Έλληνες, που «αναθέρμαναν» το ενδιαφέρον να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι».  Την ίδια στιγμή οι τράπεζες, ξεκίνησαν να χρηματοδοτούν την αγορά κατοικίας.

Ποιες περιοχές έχουν μπει στο «στόχαστρο»
Στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος μπαίνουν οικόπεδα των νοτίων προαστίων, από Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Αργυρούπολη, Δάφνη, Άλιμο, Βουλιαγμένη, Καλαμάκι, Ελληνικό, Γλυφάδα και Βούλα, μέχρι Καβούρι, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Βάρη και Σαρωνίδα.

Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα βόρεια προάστια, με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται για οικόπεδα σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Βριλήσσια, Μελίσσια,  Αγία Παρασκευή, αλλά και Γαλάτσι, Φιλοθέη, Ψυχικό.

Διαμερίσματα των 80 έως 100 τ.μ.
Οι κατασκευαστές επαναφέρουν τη μέθοδο που στηρίχθηκε μεταπολεμικά η οικοδόμηση της Αθήνας και των προαστίων κι αρχίζουν να χτίζουν πολυκατοικίες με διαμερίσματα των 80 έως 100 τ.μ. για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση από Έλληνες αγοραστές.

Τα μυστικά του καλού deal με τους κατασκευαστές
Όπως εξηγεί  ο Γιάννης Ρεβύθης μέλος δ.σ. της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος «ο ιδιοκτήτης χρειάζεται να κάνει ένα καλό deal με τον εργολάβο για να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους» καθώς, όπως διευκρινίζει, ο μέσος όρος ξεκινά από 22% και φθάνει έως 50%.  Στα χρόνια της κρίσης, ο θεσμός βρισκόταν «εν υπνώσει», εάν όμως γινόταν κάποια συμφωνία, τότε τα ποσοστά αντιπαροχής δεν ξεπερνούσαν το 38%, όταν τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το τέλος του 2005 δίνονταν ποσοστά έως και 58%!

Με την αντιπαροχή, ο οικοπεδούχος «δανείζει» έμμεσα τον κατασκευαστή, με στόχο να αποπληρωθεί το κεφάλαιο της αξίας του οικοπέδου που δόθηκε προς αντιπαροχή. Ως αντάλλαγμα θα αποκτήσει 2 με 3 διαμερίσματα μόλις ολοκληρωθεί η ανέγερση της οικοδομής.
Ο αριθμός των διαμερισμάτων που θα αποκτήσει ο οικοπεδούχος δηλαδή το ποσοστό αντιπαροχής που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος, την τοποθεσία και το σχήμα του οικοπέδου, η πρόσοψη σε δρόμο, το κόστος αγοράς μίας νεόδμητης κατοικίας στη περιοχή, το συντελεστή κάλυψης και το συντελεστή δόμησης, ο οποίος καθορίζει και το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων που μπορούν να ανεγερθούν.

Οι μεγάλοι χαμένοι την προηγούμενη δεκαετία, ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους μέχρι το 2006. Απ’ αυτή τη χρονιά και μετά, οι εμπορικές τιμές μειώθηκαν έως και 80% σε πολλές περιοχές του Νομού Αττικής, ενώ ανασταλτικός παράγοντας αποτέλεσε και η επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές  το 2006.  Όλα αυτά τα χρόνια επίσης, οι οικοπεδούχοι, παρόλο που η περιουσία τους δεν τους απέφερε εισόδημα, ωστόσο φορολογούνταν και μάλιστα με υψηλούς συντελεστές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΜΥΑΛΟ Η΄ ΘΑ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΝ

Comments are closed.