Πέθανε ο Κρητικός καταδρομέας που συνελήφθη από τους Τούρκους το 1974 και κατάφερε να δραπετεύσει

Κοινοποίηση:
photo_7

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 75 χρονών, ο Έλληνας Καταδρομέας Στυλιανός Γρηγοράκης ο οποίος πολέμησε στην Κύπρο το 1974 κατά την διάρκεια της τουρκικής απόβασης στο νησί.

Ο Γρηγοράκης το 1964 υπηρέτησε στην ΕΛΔΥΚ, παντρεύτηκε στην Κύπρο και έκτοτε ζούσε μόνιμα στο νησί.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη το μεσημέρι στην Εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα στον Συνοικισμό Αγίου Ιωάννη στην Λεμεσό.

Η συγκλονιστική ιστορία του Στέλιου Γρηγοράκη

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, κατά την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974 ο Στέλιος Γρηγοράκης έχοντας καταταγεί ως εθελοντής στην ΕΛΔΥΚ, συνελήφθη μαζί με ακόμη 15 στρατιώτες στο Ριζοκάρπασο, από τον τουρκικό στρατό και οδηγήθηκε από τους Τούρκους σε κέντρο κράτησης, όπου και βασανίστηκε ανελέητα, προκειμένου να αποκαλύψει αμυντικά σχέδια των Ελλήνων.

Εκεί ο Ελλαδίτης υπέμεινε με θάρρος και ηρωισμό τα φρικτά βασανιστήρια των Τούρκων, μέχρι του σημείου που δεν μπορούσε ούτε να επικοινωνήσει ούτε να αντιδράσει.

Τότε ένας Τούρκος αξιωματικός βλέποντας την κατάστασή του διέταξε να τον αφήσουν και να τον μεταφέρουν σε φυλακή. Τότε, ο Γρηγοράκης ενεργοποιώντας το ένστικτο της επιβίωσης, κατάφερε να πετάξει την τσίγκινη οροφή και να δραπετεύσει.

Στη συνέχεια και μη έχοντας άλλη επιλογή, κρύφτηκε σε μια σπηλιά κάπου στην Κώμα του Γιαλού, όπου και παρέμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμμαχός του κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, ένας Ε/κ βοσκός, ο Βασίλης Λοϊζου από τη Λεονάρισσα, ο οποίος του έφερνε φαγητό και νερό, με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής.

Κάποια στγμή, μέσω της οικογένειας του βοσκού, κατέφθασαν πληροφορίες για την ύπαρξη του εγκλωβισμένου Γρηγοράκη στον Ανδρέα Ματσουκάρη -προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Αφού διασταυρωθούν οι πληροφορίες αυτές, στις 7 Αυγούστου του 1975 Γλαύκος Κληρίδης, Ραούφ Ντενκτάς, Ανδρέας Ματσουκάρης και ο προϊστάμενος του Ερυθρού Σταυρού μετέβησαν με ένα αυτοκίνητο στο σημείο της σπηλιάς και παρέλαβαν τον 29χρονο Ελλαδίτη μεταφέροντας τον πίσω στην οικογένειά του που μέχρι εκείνη τη στιγμή τον είχε για νεκρό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ…… ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΔΟΥΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΙΜΗΣΕ………………..ΑΛΛΟΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ…..ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΚΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ……………………………

  2. Καθάρισε αυτός και δεν θα βλέπει τον Ελληνισμό να καταστρέφεται λίγο-λίγο…Ο Θεός να τον αναπαύσει και να έχει καλή διαμονή στα Ηλύσια Πεδία,όπου πάνε όλοι οι Ηρωες…

Comments are closed.